REVIEW

Star Trek: Search for Spock

Jan Luijsterburg | 08 april 2003

Star Trek 3 - Search for SpockStar Trek III - The Search for Spock - Special Edition

Je hebt Trekkies en andere mensen. Ik ben zo`n ander mens, maar woon wel met twee van die fanaten in huis: mijn vrouw en dochter slaan geen aflevering over uit de vele series die op schijnbaar even zo vele televisiezenders uitgezonden blijven worden. Daarnaast zijn er inmiddels tien speelfilms. De recente uitbreng van Nemesis (deel X) in de bioscopen brengt veel aandacht voor de DVD`s van de voorgaande negen films met zich mee. Daarvan verschijnen nu geleidelijk ook speciale edities. Bij delen I en II waren dat opnieuw gemonteerde versies ("Directors edition") met extra`s. Het nu verschenen deel III bevat gewoon de eerder verschenen film met daarbij een bonus DVD vol achtergrondinformatie. Altijd interessant bij films waarin een nieuwe werkelijkheid gecreeerd wordt, want Star Trek is een wereld op zich. The Search for Spock uit 1984 staat niet echt bekend als een hoogtepunt in de reeks, maar dat zal de Trekkie een zorg zijn.

Het verhaal is typerend, onnavolgbaar en complex. We schrijven de 23e eeuw. Captain Kirk is met ruimteschip Enterprise op weg naar de aarde. Het lichaam van Spock, die met de oortjes, is op de planeet Genesis achtergebleven. Dat heeft met de vorige film te maken. De ziel van Spock is aan Bones meegegeven, die dan ook vreemd doet.

Star Trek 3 - Search for SpockDe vader van Spock is het zeer oneens met deze gang van zaken, en eist dat lichaam en ziel van zijn zoon op Vulcan afgeleverd worden. Genesis is een resultaat van een uit de hand gelopen experiment. Dat heeft zo zijn gevolgen. Het lichaam van Spock is er bijvoorbeeld  weer spontaan tot leven gekomen als klein jongetje dat razendsnel groeit. De planeet wordt door deze ontwikkeling instabiel en dreigt te ontploffen. De kwaadaardige Klingons hebben ontdekt dat het Genesis project ook gebruikt kan worden om levende planeten te vernietigen en proberen het in handen te krijgen. Ondertussen moet Kirk Spock zien te redden. Toestanden. En voor niet ingewijden totale wartaal waarschijnlijk.

Het leukste aan Star Trek vind ik het taalgebruik. Doodernstig wordt eindeloos doorgepraat over niet bestaande technologie, met een geheel eigen verzonnen terminologie. `Beam me up, Scotty` is natuurlijk een algemeen bekende, maar ik kan enorm in een deuk schieten van sommige virtuoos onbegrijpelijke volzinnen. De DVD met extra`s biedt vele voorbeelden van hoe ver men gaat in het creeren van een virtuele wereld. Een beetje vergelijkbaar met de Lord of the Rings DVD`s. Dus veel informatie over de gebruikte modellen die als ruimteschepen dienden, special effects en kostuums. Razendknap allemaal, een wonder van toewijding en vakmanschap.

Star Trek 3 - Search for SpockHet allerleukst is een verhaal over de taal van de Klingons. Die is zodanig uitgewerkt dat er inmiddels een echt Klingon woordenboek bestaat. De taal heeft een eigen grammatica, waarbij zoveel mogelijk getracht is af te wijken van wat in menselijke talen gebruikelijke patronen zijn. Sommige van de gebruikte klanken zijn alleen voor Nederlanders gebruikelijk (de harde g), en worden elders op de wereld als buitenaards gezien.

Het onderdeel Terraforming and Prime Directive draaft wat door over het voor de mens leefbaar maken van andere planeten, met name Mars. Dit heeft niet zoveel met Star Trek te maken, want het gaat over realiteit. Het ontbreken daarvan is nu juist de charme van de films.

Het geheel wordt gecompleteerd met commentaar tijdens de film van onder andere regisseur en acteur (Spock) Leonard Nimoy, wetenswaardigheden in de vorm van een alternatieve ondertiteling en een massa aan storyboardplaatjes en productiefoto`s. Vijf uur extra materiaal, staat er op het doosje. Dat hangt dan waarschijnlijk af van de vraag hoe lang je naar de stilstaande plaatjes kijkt alvorens door te klikken. Aan extra film is in ieder geval ruim twee uur meegeleverd. Een must voor Trekkies, maar dat wisten ze al lang.

Over de DVD:
Paramount Pictures Home Entertainment
Hoofdfilm: 112 minuten
Beeldformaat: 2.35:1 anamorphic (cinemascope) (16x9), extra`s van divers formaat, maar door plaatsing ondertitels noodgedwongen 4x3.
Audio: Engels DD 5.1, Duits DD 2.0
Regie: Leonard Nimoy
Met o.a.: William Shatner, Leonard Nimoy en DeForrest Kelley
Zie ook: www.paramount.nl


EDITORS' CHOICE