REVIEWFurutech

Furutech demagnitizer


René van Es | 14 april 2003 | Furutech

Wie in de afgelopen jaren mijn verslagen heeft gelezen weet dat ik geen mens ben voor hokus pokus. Geen tweaker die tot in het oneindige blijft proberen met voetjes, draadjes, rekjes en wat dies meer zij zijn eigen set naar een hoger plan te tillen. Veel meer ben ik een mens die met eenvoudige en goedkope middelen probeert een balans te vinden tussen beheersing van kosten en een beter geluid. Dat betere geluid is vaak te bereiken door meer geavanceerde hardware of zuiverder kabels toe te passen, die geen vermogen kosten of een tweede hypotheek vereisen. Met dure uitschieters als het echt niet anders kan, dan tast ook ik in de buidel om meer te kunnen genieten van waar het om gaat, de muziek in ons leven.

furutech_14-04-03

RD-2

Ik was dan ook in de ogen van importeur Music Point vast niet de aangewezen persoon om er met zijn RD-2 Disc Demagnitizer vandoor te gaan op de laatste Doelenshow in Rotterdam. Hoewel hij er zelf van overtuigd is dat het ding een magische werking heeft. Die uitdaging nam ik graag aan. Ik heb meer ‘magische producten’ thuis gehad. Ze vielen regelmatig door de mand. Wat is dit eigenlijk voor een ding en waarop berust de werking. Ik citeer deels Furutech als ik beschrijf dat door het draaien van CD’s de CD magnetisch wordt. Althans delen van de CD. Tijdens de productie gebruikt men aluminium dat altijd enigszins verontreinigd is met ijzer of ander metaal dat magnetiseerbaar is. Bovendien zitten er magnetiseerbare deeltjes in de inkt (of lak zo u wilt) die gebruikt wordt om het label op de niet speelbare zijde te printen. In de CD speler worden die deeltjes langzaam maar zeker geladen en dat heeft en negatieve invloed op het laser mechaniek en daardoor op de foutcorrectie. Hoe minder magnetisch een CD dus is, hoe beter hij zal worden afgespeeld. Wat Furutech heeft gemaakt is een apparaat dat het magnetisme opgebouwd in de CD tot nul of vrijwel nul reduceert. Furutech is lang niet de enige die dergelijke opmerkingen maakt, kijk maar eens rond naar apparaatjes om de CD te bewerken voor het afspelen. Een wetenschappelijke onderbouwing heb ik van Furutech gelezen. De metingen zelf herhalen kunnen we helaas niet.

furutech_14-04-03

Ik maak het kastje eerst open. Een klein printje zit aan de zijkant van een grote spoel. Een spoel die de afmeting heeft van een CD en waar een behoorlijke hoeveelheid koper in is gegaan. Het ziet er netjes uit, maar veel is het niet dat binnenin zit. Kastje dicht en de netspanning erop. Een rode toets is de aan/uit schakelaar. Een witte toets zet de timer in werking. Je legt de CD op het apparaat en je drukt op de witte toets. Dan gaat een groen lampje branden en na ongeveer 20 seconden dooft dat. Dan draai je de CD om en ‘behandel’ je de andere kant net zo. Nu is de CD gereed om te draaien. Pas op met dingen in de buurt van de Furutech te houden die niet gedemagnetiseerd moeten worden. Cassettebandjes zijn binnen de kortste keren gewist. En nu? Wat krijgen we voor resultaat voor de 375 euro die de RD-2 moet kosten. De magie waar we allemaal op wachten of een flauwekul product. Ik houd u nog even in spanning. Wat heb ik gedaan, ik heb een aantal CD’s die ik goed ken uitgezocht en twee installaties opgesteld die ik door elkaar kan gebruiken. Een Teac VRDS-T1 loopwerk met Monarchy Audio anti-jitter box en een M-Audio dac naast een Marantz CD60000 KI Signature. Aangesloten op Monarchy Audio versterkers met JM Lab Electra speakers en op een Marantz PM7200 versterker met Mordaunt Short 912 luidsprekers. Zodat ik met twee totaal verschillende sets en CD spelers het beoogde effect kan beluisteren. Ik weet dat gehoor en hersenen verkeerde indrukken af kunnen geven en ga daarom als volgt te werk: ik draai een stuk van een CD drie keer zonder bewerking alvorens ik de CD bewerk en dan wederom drie keer draai. Probeer maar eens, als u hetzelfde stuk een tweede keer draait hoort u andere dingen dan de eerste keer. Dat herseneffect wil ik uitschakelen.

furutech_14-04-03

EDITORS' CHOICE