REVIEWNiro

Niro Two 6.1 Cinema


René van Es | 24 mei 2003 | Niro

Niro Two 6.1 Cinema System - Eenvoud siert de ontwerper

In ruil voor de nodige dozen met apparatuur die retour importeur moesten, kreeg ik tijdens een redactievergadering drie andere dozen mee naar huis. Ik dacht het kleine doosjes zouden zijn, maar dat viel vies tegen. Het resultaat was sjouwen en het huis volzetten. Drie dozen waarvan de inhoud een compleet home cinema systeem vormt dat zes kanalen en een subwoofer aanstuurt. In een aparte vormgeving en deels totaal afwijkend van wat ik normaal aanschouw in deze sector van de markt. Een set die kennelijk is gebouwd met een bepaalde visie: functionaliteit in dienst van geluid. Zonder het design en het bedieningsgemak uit het oog te verliezen. Het blijkt een verrassend snoepje te zijn dat al snel verslavend gaat werken, ontworpen en vervaardigd onder de supervisie van Niro Nakamichi binnen zijn Mechanical Research Corporation. Niro, de legendarische vroegere eigenaar van Nakamichi Japan. De man die ooit verantwoordelijk was voor onder meer het Dragon cassette deck en nu exotische high end apparatuur maakt. Uit pure interesse heeft hij zich dit keer beziggehouden met home cinema. Hij vond dat home cinema ook anders moest kunnen dan met zes losse satellietspeakers in de huiskamer.

Niroson Cinema

niro_two6cinema_23-05-03

Wie de dozen uitpakt treft een set aan die geheel compleet is geleverd. In de grootste doos zitten de luidsprekers. Twee stuks terwijl we het hebben over een 6.1 set? Ja, want in de front en de achter speaker zijn drie systemen samen gebouwd. Eén speaker zet je recht voor je boven op de tv en die geef je de ruimte om ook naar links en rechts af te stralen. De tweede speaker zet je liefst in een rechte lijn tegenover de front achter je neer. Ook hierin zitten drie separate speakersystemen. Elk systeem bestaat uit een 7 cm woofer met een papierconus, opgehangen in een soepele rubber rand en een 2 cm tweeter van gecoate kunststof. De halfronde behuizing meet over de breedte 57 cm, is maximaal 17,5 cm diep en 20 cm hoog. Aan de achterzijde zijn clip connectors voor de luidsprekerkabel aangebracht. De frontspeaker heeft een aansluiting en sensor voor de infrarode afstandbediening aan boord. Maak je daar gebruik van, dan schakelt de IR sensor op de receiver uit. De behuizing is gebouwd met aluminium en zo te voelen MDF. De achterluidspreker is exact gelijk, maar dan zonder de IR sensor.

De tweede doos bevat de subwoofer. Een vierkante doos met een chic kunststof uiterlijk. Aan drie kanten voorzien van een frontdoek, terwijl de achterzijde de versterker bevat. De kubus is 32 x 32 x 32 cm. Aan de voorkant een 18 cm woofer en links en rechts een passieve radiator van eveneens 18 cm. De voor de afmeting zware sub doet zeer serieus aan. De ingebouwde versterker heeft maar één enkele aansluiting voor de receiver en een uitgang om een tweede sub door te koppelen. De sub staat op vier zware verwijderbare spikes. Meegeleverd zijn vier plaatjes om onder de spikes te leggen zodat uw parket niet beschadigt. Ergens geeft men op dat het vermogen van de sub 150 watt is. Genoeg om flink herrie te kunnen maken. Jammer is dat de kleurstelling van de sub zo afwijkt van de andere speakers. Hij is weliswaar neutraal en passend in vele interieurs, maar het was toch leuk geweest als tenminste de frontdoekjes in kleur gelijk zouden zijn aan de surround speakers.

Dan is doos drie, de receiver zelf. 43 x 37 x 9 cm groot en bijna teleurstellend leeg. Het uiterlijk is ongekend strak en fraai. Een elektronische volumeregelaar domineert de voorzijde. Daarnaast een heldere display die automatisch dimt na een aantal seconden. Een aan/uit schakelaar, een bronkeuze schakelaar en een station up en down toets voor de radio functie maken het front af. Achter een klepje een aansluiting voor een camcorder of video spel. Meer niet. Geen toonregelingen of wat dan ook. Een zegen voor wie knoppen angst heeft. De achterzijde is minstens zo strak. Aansluitingen voor video/aux, dvd, satelliettuner, digitale video recorder en minidisk of cd recorder zijn voorzien. Geen scart, alleen cinch, optisch, composiet video en s-vhs. Tenslotte aansluitingen naar de tv (beeld en audio), de antenne, en de luidsprekers. Op de site van Niro staat een beschikbaar vermogen van 150 watt opgegeven. Maar of dat nu aan de zes speakers is of per kanaal specificeert men niet. Ook niet of we het hebben over RMS, piek of muziekvermogen.

niro_two6cinema_23-05-03

De afstandbediening is een moordding. Universeel, zelfs ik kreeg binnen de kortste keren de dvd speler er mee aan het werk en bediende mijn Sony tv. Als een toets wordt ingedrukt licht een lampje op dat aangeeft voor welk apparaat in de keten een signaal wordt uitgezonden. Zowaar zijn de toetsen prettig te bedienen en goed leesbaar. Verder zitten er in de totaal drie dozen alle benodigde kabels voor de luidsprekers. De front kabel is ruim 8 meter lang, de rear kabel ruim 16 meter. Wat kamerantennes en een aansluitkabel voor de sub. De Niro Two 6.1 is geheel compleet en alles wat u nodig heeft is meegeleverd uitgezonderd een tv, projector of plasma en een dvd speler met kabels. De hobbyist die graag zelf zijn componenten kiest komt van een koude kermis thuis. De Niro is een complete set die alleen werkt binnen de eigen set-up. Andere speakers zijn niet aan te sluiten. Waar ik ook zocht, serieuze specificaties zijn niet beschikbaar anders dan de stroomafname uit het net en de gevoeligheid van diverse ingangen.

EDITORS' CHOICE