REVIEW

Black Sabbath


Michel Wanner | 28 mei 2003

BLACK SABBATH –Never Say Die

Al even op de markt, maar daarom niet minder interessant: Never Say Die, een live-registratie van Ozzy en kornuiten uit 1978.

DVD Black Sabbath - Never Say DieTja, 1978, een belangrijk moment in de geschiedenis van de pioniers der poweraccoorden en metalriffs. Deze inmiddels een kwart eeuw oude opnamen (oei, dat klinkt bijna antiek) omhelzen namelijk een van de laatste optredens in de originele line-up. Geezer Butler, Bill Ward, Tony Iommi (leek ook toen al oud, maar was nog maar 30) en natuurlijk Ozzy Osbourne zelf zijn hier in zeer goede doen en laten zich van hun beste kant zien en horen. Zo’n zestig minuten weten de Madman en zijn kompanen ons aan televisie te kluisteren, terwijl er eigenlijk niet eens zoveel te zien is. Het is in wezen niets meer of minder dan een live-concert pur sang. Hoewel het medium DVD zich uitermate leent voor allerlei extra’s en interactieve poespas moeten we het hier slechts doen met een optredentje. En ondanks de optie voor Dolby Digital 5.1 blijft het geluid typisch jaren ’70. Maar ja, het hoort erbij en het zou raar zijn als het ineens superdigitaal zou klinken en ontdaan van alle ruis.

Verder is dit natuurlijk gewoon een historisch muziekdocument en een obligate aanschaf voor de Black Sabbath-fans. Anderen moeten eerst maar even goed overwegen of ze bijna 30 euro voor deze beeld- en geluidsdrager willen neertellen. Overigens, mensen die Ozzy alleen kennen van de MTV-serie The Osbournes krijgen hier de gelegenheid om hun held eens anders te aanschouwen dan als iemand die er tegenwoordig bij loopt alsof ie door een stoomwals is overreden.

Over de DVD :
Label :Sanctuary/BMG
De volledige tracklist: Symptom Of The Universe, War Pigs, Snow Blind, Never Say Die, Black Sabbath, Dirty Women, Rock And Roll Doctor, Electric Funeral, Children Of The Grave en Paranoid.

EDITORS' CHOICE