REVIEWSonus faber

Sonus Faber


Jan de Jeu | 13 augustus 2003 | Sonus faber

 Sonus Faber Cremona Auditor

Sonus Faber Cremona AuditorHoewel het inmiddels alweer anderhalf jaar geleden is, herinner ik me nog als de dag van gisteren dat ik op een koude januari avond de gelegenheid kreeg om, voorafgaand aan zijn introductie op de CES, in ‘De Hifiwinkel’ in Beek bij Nijmegen de op dat moment spiksplinternieuwe vloerstaande luidspreker van Sonus Faber, de ‘Cremona’ te beluisteren. Zoals u elders op deze site kunt lezen was ik toentertijd zeer gecharmeerd van het geluid van dit geesteskind van Franco Serblin.

De tijd verstreek en andere producten wisten mijn aandacht te vangen zonder dat ik evenwel Sonus Faber uit het oog verloor. De ‘betaalbare’ Cremona serie werd uitgebreid met een center speaker, een subwoofer en met de Cremona Auditor. Deze laatste kan op twee manieren worden ingezet. Enerzijds als monitor in een audiofiele tweekanaal opstelling en anderzijds – in combinatie met twee Cremona’s, een Cremona Center en een Cremona Sub - als weergever van de achterkanalen in een home cinema opstelling. In de tweede optie ben ik niet geïnteresseerd maar waar ik wel benieuwd naar ben zijn de prestaties van deze kleine Italiaan wanneer hij opgenomen wordt in mijn eigen stereo opstelling om daar de plek van de Sonus Faber Concerto monitoren in te nemen.

Mede dankzij het jaarlijks terugkerende ‘genot’ van de fameuze Tilburgse kermis – die met zijn grote aantal decibellen het Koningsplein dagenlang teistert en daarmee zelfs de Krells van Koos Boshoven van ‘De Hifishop’ overstemt – krijg ik in de zomer van 2003 enkele weken de beschikking over deze Italiaanse bella donna’s.

Want dat zijn het; deze subliem vormgegeven en met een hoge graad van afwerking vervaardigde weergevers. Staand op hun speciaal voor hen ontworpen stands – gewelfd en toch strak - zijn ze een genot om naar te kijken. De met zijn 19 cm breedte prachtig slank ogende tweeweg basreflex luidspreker is 35 cm hoog, 32 cm diep en weegt 9 kilo. De vorm van de behuizing doet denken aan een luit. Het is een gepatenteerd Sonus Faber ontwerp met als achterliggende gedachte dat daarmee een grote stijfheid bereikt wordt die resonanties en staande golven onder controle houdt. De kast is vervaardigd uit onderling verlijmde stukken massief maple hout die een coating gekregen hebben van meerdere lagen medium glanzende ecologische lak. Qua kleurstelling kan er gekozen worden tussen maple - waarin de testexemplaren uitgevoerd zijn - en maple graphite. In de baffle twee zwarte ScanSpeak units met een omlijsting van - in het kader van diffractie aangebracht - zwart leder dat het totale ontwerp ook in esthetische zin fraai completeert. De units worden aan het oog onttrokken door, tussen twee zwart gespoten afneembare ijzeren balkjes gespannen, zwarte ‘snaren’ die op meerdere Sonus Faber modellen gebruikt worden ter vervanging van de meer gangbare beschermkappen. Zij versterken de indruk dat het hier om een muziekinstrument gaat. De smalle achterkant, met daarin de iets boven het midden aangebrachte baspoort, is eveneens vervaardigd uit massief hout en afgelakt in zwart. Direct onder de poort bevinden zich de meest elegante en tegelijkertijd praktische luidsprekerkabel aansluitingen die ik ooit gezien heb. Beide schroefklemmen – net als bij de andere recente ontwerpen van Serblin ontbreekt ook hier de mogelijkheid om de speaker bi-wired aan te sturen - hebben aan één kant een lipje waardoor vingers meer houvast hebben en zowel blanke draden als spades met de blote hand perfect vast te zetten zijn.

Sonus Faber Cremona AuditorVoor de tweeter is gebruik gemaakt van een 29 mm ScanSpeak Ring Radiator D2904/700000 met een aluminium faseplug, een aluminium faceplate, een krachtige neodymium magneet en een aluminium kamer. De unit die het midden en laag gebied voor zijn rekening neemt is de 150 mm ScanSpeak 8530 revelator cone driver. Duidelijk zijn op de met een coating bewerkte hard papieren conussen de inkepingen te zien die daarin aangebracht zijn in het kader van break-up controle. De impedantie van deze luidsprekers komt nergens onder de 2 Ohm en heeft een nominale waarde van 4 Ohm. Het frequentiebereik loopt van van 46 Hz tot 40 kHz. Gevoeligheid; 88 dB / 1 Watt / 1m.

Uit de doos komen verder nog een Engelstalige gebruiksaanwijzing - compleet met een inlegvelletje waarop frequentie- en impedantie verloop uitgezet zijn -,de in bordeauxrood uitgevoerde stoffen hoezen die voor zover ik weet alle Sonus Faber modellen vergezellen, en een onderhoudsetui met daarin een flesje siliconenolie met bijbehorend sponsje waarmee de units en het leer van de baffle behandeld kunnen worden.

EDITORS' CHOICE