REVIEWLua

Lua Sonata & Cantilena

René van Es | 26 september 2003 | Lua

Lua Sonata & Cantilena - De SEL edities

Lua Sonata & CantilenaLua was voor mij een fabrikant die ik wel eens tegenkwam in Duitse tijdschriften of op beurzen bij onze oosterburen. Dat ze sinds 1983 luidsprekers bouwen weet ik wel, maar dat Lua ook actief met elektronica werkt was bij minder bekend. Importeur Hi-Hat Audio heeft daar in één klap verandering in aangebracht door een geïntegreerde buizenversterker te brengen die luistert naar de naam Sonata en een geïntegreerde cd speler die de niet minder fraaie naam Cantilena draagt. Beide apparaten in de getunde SEL uitvoering, waarop ik later zal ingaan. Voorlopig heeft de set een paar weken staan glimmen in de huiskamer. Waarbij vooral de versterker bij bezoekers de aandacht wist te trekken met zijn bijzondere uiterlijk. Buizen in mijn set? Het blijkt heel goed te kunnen passen.


De Lua’s

De Lua Sonata is zoals aangegeven een buizenversterker. En een flinke jongen ook. Met zijn 29 kilo was het geen pretje om het ding naar drie hoog te sjouwen. Eenmaal op zijn plek heb ik heb lekker laten staan. Het uiterlijk is afgewerkt met veel chroom en de kast is gespoten met spetterlak. Vooral de wijze waarop de vermogensbuizen zijn afgeschermd is mooi. De stuurbuizen zijn ook verpakt in hulsjes, maar dat ziet er in mijn ogen veel minder fraai uit. De Sonata SEL is geen SE-triode maar een full blown power block dat in staat is twee maal 50 watt af te geven binnen vervormingsgrenzen van 0,5 % THD. Maximaal levert hij 60 watt per kanaal. Ruim voldoende om een huiskamer van geluid te voorzien. Om het vermogen te halen zijn vier 6550 buizen nodig. Aangestuurd door vier 12AT7 en twee 12AX7 buizen (bias met de hand instellen). Lua gaat niet in op de schakeling, behalve dat ze aangeven dat de SEL uitvoering is voorzien van met de hand geselecteerde buizen, slechts één enkele koppelcondensator in de signaalweg kent en dat veel overige condensatoren WIMA MKP types zijn.

De Sonata is heel compleet. Aan de achterzijde vier lijningangen, twee maal tape in-uit, een phono input en WBT terminals voor de luidsprekers (4 en 8 Ohm tap). De phono ingang is geheel instelbaar voor MM en MC. 0,4 mV is voldoende om de Lua Sonata geheel uit te sturen. Impedantie en capaciteit zijn in stelbaar tussen 100 Ohm en 47 kOhm en tussen 47 en 220 pF. Wie geen phono nodig heeft kan de ingang gebruiken als extra line-in. Een euro connector sluit de reeks af. Aan de voorzijde een opvallende volume regelaar met daarnaast drukknopjes om de ingangen te schakelen (via relais). Ik kreeg geen remote meegeleverd, maar die kan alle schakel en regiefuncties aan als u liever niet steeds opstaat. In de periode dat de versterker thuis stond werkt hij feilloos. Mocht dat bij u niet zo zijn, dan kunt u aanspraak maken op de garantie waarvan de termijn twee jaar bedraagt voor de eerste eigenaar. Als je kijkt hoe zorgvuldig de Lua is gebouwd, lijkt me dat niet nodig. De prijs tenslotte is 4300 euro voor dit beest.

Lua Sonata & CantilenaDe Cantilena SEL is de bijbehorende cd speler. De basis vormt een Philips 12.10 loopwerk, met besturing op de printplaat van de Lua, dat zijn digitale signaal naar een HD74HC04 receiver chip stuurt. Daarachter een 44.1 kHz afgestemde Crystal CS4390 24 bit converter met 128x oversampling (geen upsampling, want dat kan de converter niet aan). Dan volgt een set Philips NE5532 filters om de 44.1 kHz draaggolf te filteren. Daarachter een versterker schakeling opgebouwd met buizen. Net als in de versterker bestaande uit twee 12AX7 en twee 12AT7 buizen. In de SEL versie is een zesvoudige voeding voorzien, nogmaals verbetert ten opzichte van de gewone Cantilena. De condensatoren ook MKP types van WIMA. Voor de voeding staan twee transformatoren ingebouwd. De uitgang heeft een impedantie van 200 Ohm, wat nooit een probleem zal opleveren voor een voortrap. De uitgang is dubbel uitgevoerd om en een versterker en een hoofdtelefoon versterker gelijktijdig aan te kunnen sluiten. Het loopwerk heeft de typische Philips bediening die wat lastiger is dan die van mijn Teac.

Het uiterlijk van de Cantilena doet wat minder aan dan van de versterker. De frontplaat is dik en voorzien van chroom, de kast zelf bestaat uit dikke aluminium plaat, netjes afgewerkt maar niet gespoten. Optisch passen de twee apparaten perfect bij elkaar als je ze boven op elkaar zet of in een rek.Naast elkaar zou de Cantilena fraaier ogen als ook daar de zwarte spetterlak was toegepast. De afstandsbediening is zwaar en mooi. Diep zwart met verchroomde toetsen. En leesbare opschriften (een verademing). Wie net als ik de Sonata SEL combineert met de Cantilena SEL betaalt nog eens 2700 euro, daarmee de set prijs naar een niveau van 7000 euro tillend. Voor de liefhebber levert Lua ook interconnects vanaf 410 euro per set.


Opstelling

Lua Sonata & CantilenaDe twee Lua’s zijn geïntegreerd in mijn eigen set. De Sonata verving een combinatie van een Clearaudio Balance voortrap en een set Monarchy Audio SE 100 Delux monoblokken. Terwijl de Cantilena een Teac/Apogee loopwerk/dac uit het rek joeg. De laatste set voorzien van een upsampler en een anti-jitter box. Omdat de versterker geen pre-out heeft is de subwoofer niet aangesloten. De luidsprekers bestaan uit en set JMLab Electra’s 926 die naadloos aansluiten op de 8 Ohm uitgang. De Lua had geen enkel probleem om de behoorlijk grote speakers aan te sturen. Door hun hoge rendement van ruim 90 dB kan brom in een opstelling een probleem zijn. De Lua heeft daar totaal geen last van, net zo min als ruis.

Een erg stille set, ook op de phono ingang. Zelfs daar geen brom. De phono trap voorzag ik van signaal met een Garrard loopwerk waarop een Pro-Ject carbon arm en een Benz Micro Glider L2 low output MC element. Als tegenhanger van de ingebouwde phono trap een Linn Linto externe MC voorversterker. De kabels komen alle uit de Classic serie van Siltech. SQ-88 interlinks, LS-110 luidsprekerkabels en SPX-30 netsnoeren. Zowel de versterker als de cd speler werken via een Kemp Elektroniks netfilter dat permanent deel uitmaakt van de set. De complete lijst met gebruikte apparatuur staat als gebruikelijk onder de recensie.


EDITORS' CHOICE