REVIEWAudioQuest

AudioQuest Cheetah

René van Es | 19 januari 2004 | AudioQuest

AudioQuest Cheetah
De kabel met een batterij

Onlangs heeft u kunnen lezen op onze site hoe Bill Low van AudioQuest denkt over kabels, de invloed van kabels en de fabricage techniek (zie https://hifi.nl/allesover.php?id=1590). Tijdens dat gesprek is het zogenaamde Dielectric Bias System ter sprake gekomen als een manier om kabels permanent onder spanning te houden en zo niet alleen inspelen overbodig te maken, maar ook een manier om de kabel te optimaliseren. Aan het eind van het interview kreeg ik een Cheetah gebalanceerde kabel mee waar ik onlangs met plezier naar luisterde. Luisteren naar een kabel, het moet toch niet veel gekker worden.

DBS

AudioQuest CheetahHet meest opvallende en meest bijzondere aan de Cheetah is het DBS systeem. Een kabel die met DBS werkt heeft twee extra geleiders nodig. Een binnengeleider en een extra mantel. Op deze twee geleiders wordt een batterij aangesloten van 24 volt. Door de aanwezige spanning polariseert AudioQuest de isolatie van de kabel permanent in één richting. Dat gebeurt normaal ook, maar dan heeft dat zijn tijd nodig tijdens gebruik in een installatie en bovendien is de polarisatie minder omdat de spanningen van een audiosignaal ver onder de 24 volt blijven.

De polarisatie is vergelijkbaar met het opbouwen van een magnetisch veld en zorgt volgens AudioQuest voor: “minder versmering (tijd en fase fouten), meer dynamiek en minder ruis”. Met als gevolg een groter contrast en meer helderheid. Op de kabel is als “rugzakje” een batterijhouder vastgezet waarvan een draad de kabel in verdwijnt.

De kabel, die een prijskaartje heeft van 1050 euro voor een stereolengte van 1 meter en is afgewerkt met eigen XLR connectors van AudioQuest, is als volgt opgebouwd. Het hart van de kabel vormen PPS geleiders. Aders die bestaan uit een vaste koper kern die is verzilverd met “Perfect Surface Silver” zoals AQ dat noemt. Daaromheen Teflon buizen die veel lucht laten tussen geleider en de isolatie zelf. Van Teflon is al lang bekend dat het een zeer goede isolatie is omdat het nauwelijks last heeft van energie opslag. Lucht is trouwens de beste isolator. De connectors zijn niet gesoldeerd maar vast gelast aan de aders, wat ook zorgt voor een betere overgang en minder verlies. Een afscherming maakt de kabel af. De kabel is soepel in gebruik en heeft heel goede XLR pluggen. De batterijhouders maken de kabel aan één kant zwaar en wat lastiger om te verwerken. De batterijen gaan overigens jaren mee. Om te zien of er nog voldoende spanning aanwezig is kun je een LED op laten lichten.

Waarmee en waartussen

De Cheetah verving tijdelijk mijn Siltech SQ-88 Classic tussen de Apogee Mini-Dac en de Marsh Sound Design voorversterker. Uiteraard een gebalanceerde verbinding. Voor de Apogee staat een Teac VRDS T-1 (gemodificeerd) loopwerk, een Monarchy Audio DIP Mk 2 (anti jitter) en een Assemblage D2D-1 upsampler. Digitale kabel zijn Apogee Wyde-Eye. Achter de Marsh Sound een A200s eindversterker van dezelfde fabrikant die een set JMLab Electra 926 aandrijft. Ook maak ik gebruik van een SW900 subwoofer uit de Elektra range. Overige kabels zijn voornamelijk van Siltech, Lapp en Sign Audio. Zoals gebruikelijk staan alle types onder de recensie aangegeven.

MERK

EDITORS' CHOICE