REVIEW

Volodos


Jan Luijsterburg | 23 januari 2004

Volodos
Tchaikovsky - Piano Concerto No.1
Rachmaninoff - Solo piano works

Volodos - Tchaikovsky/RachmaninoffArcadi Volodos is de nieuwe superster onder de klassieke pianisten. Sony Classical laat zijn platen produceren door Thomas Frost, die ook altijd Vladimir Horowitz opnam. Volodos wordt groot neergezet en zwaar gemarket, en het jonge idool uit Petersburg maakt het helemaal waar met virtuoos en meeslepend spel.

Het pianoconcert van Tchaikovsky is zo bekend dat je er niet gemakkelijk meer naar luistert. In de uitvoering van Volodos, met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Seiji Ozawa, lijkt het weer een nieuw stuk. De beheersing van de complexe materie is zodanig dat alle aandacht naar de lyriek kan gaan. Het zwelgt en zweeft en beneemt de adem, op en top romantiek. Techniek puur ten dienste van passie. Dat het een live-opname betreft (juni 2002 in de Berlijnse Philharmonie) is pas te horen na het slotakkoord, als het publiek in een luid applaus de spanning ontlaadt.

Het geklap wordt snel weggedraaid om plaats te maken voor het studiogedeelte van deze eerste hybride SACD van Sony. Zeven korte stukjes van Rachmaninov bieden een gevarieerd en vooral lyrisch programma uit het werk van deze componist. Het zijn merendeels stukjes uit omvangrijker werken. Mocht van Volodos nog het beeld bestaan dat hij vooral een circusartiest is, dan rekent hij daar hier overtuigend mee af. Dit zingt allemaal bijzonder mooi, waarbij je bijna vergeet hoe knap het spel is.

De afsluitende eigen pianobewerking van het orkeststukje Polka italienne is grappig en feestelijk, waarbij de nootjes wel weer uiterst spectaculair in het rond tollen.

Deze nieuwe CD van wonderpianist Volodos biedt een aantrekkelijk programma met romantische muziek voor een breed publiek. Erg bekend werk, vooral de Tchaikovsky is bijna afgezaagd, maar door de topuitvoering toch interessant. En het klinkt daarbij nog fantastisch ook.

Extra informatie
SACD, hybride (ook op CD afspeelbaar)
DSD opname
Speelduur: 54:18
Label: Sony Classical www.sonyclassical.com
Distributie: Challenge www.challenge.nl
Website: www.volodos.com

EDITORS' CHOICE