REVIEWB&W

Zwitserse precisie


René van Es | 18 maart 2004 | B&W

Klik hier voor een vergrote afbeelding“Goldmund”, het wekt al bewondering als je de naam uitspreekt. Sinds jaar en dag is het een van de meest prestigieuze merken die er op audio gebied zijn. Maar tevens een naam die met bewondering wordt uitgesproken in de high-end wereld. Goldmund heeft wat staaltjes van techniek op zijn naam staan. Te beginnen ooit met draaitafels, via versterkers naar de meest innovatie digitale technieken. Deze recensie gaat over de SR modellen, de instappers van Goldmund als het gaat om traditionele audio producten. Met een link naar home cinema zoals u zult lezen. De set werd welwillend ter beschikking gesteld door Multifoon Rotterdam, die als dealer optreedt in Nederland voor Goldmund. Goldmund werkt in de meeste Europese landen uitsluitend met dealers en niet met importeurs.
 

SR series

Logischerwijze start ik met de bron, de SRDVD combi speler die elk formaat aankan. Als de industrie nu eens ophoudt met het verzinnen van nieuwe normen, kunt u jaren vooruit met een speler die CD, SA-CD, DVD-Video, DVD-Audio, CD-R, CD-RW, Video CD, DVD-R, DVD-RW en MP3 leest en weergeeft. De speler is van oorsprong van Pioneer maar door Goldmund fors onderhanden genomen. Niet alleen de elektronica, maar naar men zegt ook het loopwerk. Helaas, naar men zegt, want wegens het ontbreken van weer een ander stukje speciaal gereedschap krijg ik de kasten niet open. Dus controleren kan ik niets. Het uiterlijk van de SR series is erg strak en fraai. Zacht mat aluminium in een onopvallende kleur. Het display van de speler is goed leesbaar en informatief. Een minimaal aantal knopjes geeft toegang tot de basis functies. Alle instellingen gaan via een Nederlands on-screen menu. Aan de achterzijde aansluitingen voor RCA Component Video via drie cinch bussen en een S-Video connector. Er is een digitale uitgang voor cinch en een toslink optische uitgang. Het audiosignaal komt van een 5.1 rij cinch bussen en/of van een 2-kanaal stereo uitgang. Alle multi-kanaal informatie is dus ook in stereo beschikbaar. Via de menu’s zijn uitgangen die niet gebruikt worden uit te schakelen. Goldmund zegt verder niets over de dac’s, behalve dat ze 192 kHz 24 bit kunnen werken.

De SRP2.3 voorversterker laat zich combineren met de SR2.3 eindversterker. De voortrap heeft een vijftal lijningangen en drie ingangen voor digitale signalen als u daarvoor de benodigde Alize 4 d/a modules laat monteren. Op de voorzijde alleen een keuze schakelaar en een volumeregeling. Een simpele LED laat zien dat het apparaat aanstaat. Omdat de keuze schakelaar slechts vijf standen kent, neem ik gevoeglijk aan dat bij installatie van een Alize 4 module maximaal drie lijningangen onbruikbaar worden. Het uiterlijk van de eindversterker is nog eenvoudiger. Voorop een aan/uit knop, achterop twee eenvoudige luidspreker aansluitingen, cinch in en een mono schakelaar. Die schakelaar zet de versterker niet in bridged mode, maar geeft u de mogelijkheid tot bi-amp. Soberheid is troef bij Goldmund achterop de versterkers. Geen fraaie WBT luidspreker aansluitingen, geen tape out, geen dubbele pre-out. Wel allemaal euro connectors voor de netspanning.

MERK

EDITORS' CHOICE