REVIEW

Beth Hart - Leave the Light on


Michiel Witlox | 25 maart 2004

De illusie dat ik alles wat op muziekaalgebied uitkomt nog kan bijhouden heb ik al een tijdje laten varen. Is dat heel erg? Nee hoor. Behalve als dan de naam Beth Hart opduikt en ik me laat overhalen tot een concertbezoek van haar.

Beth HartIk word aangenaam verrast. Alweer haar derde (!!) album, getiteld ‘Leave the light on’, klinkt hier nu op de achtergrond ongelofelijk volwassen uit mijn speakerboxen. Ik maak mij zorgen. Verlies ik aan scherpte? Waar is mijn neusje om nog enigszins verantwoord het kaf van het koren te scheiden in godsnaam gebleven?

De muziekwereld dweept momenteel met de talenten van de 16-jarige Joss Stone. Als ik naar haar collectie ‘gejatte’ soulsongs luister vraag ik me af of ze wel precies kan bevatten waar ze in de zwaardere nummers over zingt. Hoe anders is dat met de singer/songerwriter Beth Hart. Haar zelfdestructieve levensstijl (drank en drugsverslaving) lijkt tot het verleden te behoren. Het is daarom geen verrassing waar ze haar inspiratie vandaan haalt.

Beth HartElke song op dit album geeft ons een kijkje in de diepe ziel van Hart. Met teksten over vele emotionele momenten die ze tijdens haar achtentwintigjarige leven heeft gevoeld. Door de passie waarmee ze het brengt lijkt het net of je hetzelfde overkomt als zij het heeft gevoeld. Hoeveel ellende ze ook gehad heeft in haar leven, in haar songs zit altijd weer iets positiefs versleuteld. Ze vertelt ons dat de wereld goed is, maar niet perfect. “How could I run just leave it all behind when it breaks me up inside, still I refuse to hide and it is just what it is, and that’s allright” (Lifts you up). Regelmatig verwijst ze in haar teksten naar Onze Lieve Heer (Bottle of Jesus) maar nergens nemen deze gospelinvloeden echt de overhand.

De gebarsten gruisstem roepen de onvermijdelijke associaties op met Janis Joplin en Melisa Etheridge. ‘Leave the light on’ bestaat uit een combinatie van twaalf stevige (blues) rockers en gevoelige ballades. Met name in die rustige pianoballades beleeft de luisteraar de mooiste momenten, in het bijzonder bij het bluesy ‘Lay your hands on me’. En nee, het is geen Bon Jovi-cover. Godzijdank!

Essentiele vraag is of de wereld zit te wachten op de zoveelste singer/songerwriter. Het antwoord is volmondig: JA. Beth Hart is namelijk Rock’ n roll waar de Soul vanaf druipt.

Aanvullende informatie:
Label: WEA/Warner
Format: CD
Website: www.bethhart.com

Tip: 7 mei staat Beth Hart in Paradiso

 

 

EDITORS' CHOICE