REVIEW

The Zutons - Who Killed the Zutons?


Luc van Gaans | 15 juli 2004

Probeer het maar eens vandaag de dag: doorbreken op jonge leeftijd. Je mag van geluk spreken als je door een platenmaatschappij in de arm wordt genomen en een product mag uitbrengen. Let wel, een product zoals de maatschappij (en dus diens doelgroep) het graag wil hebben. Van eigen inbreng is dan meestal geen sprake meer.

The ZutonsThe Zutons lijken in dat (misschien wel een beetje zwart-wit geschetste) beeld een uitzondering. ´Who killed the Zutons?` ademt zoiets uit van: “afblijven, wij bepalen wat er gebeurt. Jullie mogen straks de centen tellen!”.

Het begrip ´conceptalbum´, waar bijvoorbeeld Alan Parsons groot mee is geworden, duikt onherroepelijk op met deze cd. De titel alleen al creeert een soort manie-achtige sfeer rondom deze nieuwkomers: the Zutons, een vooral jonge band (leeftijden begin twintig) onder leiding van zanger/gitarist/liedjesschrijver David McCabe. De hele vormgeving (cd en website) ziet er jongensboekje-achtig uit, als een stripverhaal met een spannende wending. De plaat zelf begint met een waarschuwing: Zuton Fever. Alles wijst erop dat de leading man McCabe bezeten is van zijn eigen band en hij probeert zijn publiek de zelfde kant in te zingen. Het is het soort opportunisme dat je vandaag de dag niet snel meer tegenkomt. Een gewaagd opportunisme trouwens: het uitbrengen van een debuut (concept)album met je eigen band als concept. Dat kán verkeerd vallen, maar dat zal met de Zutons niet gebeuren denk ik.

The ZutonsWaarom niet? Simpel, ´Who Killed the Zutons?`is gewoon een hele leuke en verfrissende plaat! Als je niet beter zou weten zou je vermoeden dat de vinyl versie ervan op alle platenbeurzen te vinden is en de cd een re-release is. Dat komt omdat de muziek zonder poeha is gemaakt: geen recording tricks, geen samples, geen overgeproduceerd product. Wel met zorg opgenomen en gemixt, maar met een goudeerlijk resultaat. Invloeden uit de Dexy´s Midnight Runners hoek, Madness, New Orleans geluiden, maar ook stevige gitaren en zweverigheid alla Radiohead. De heren laten geen invloeden onbenut en weten het te vertalen naar een eigen geluid en idee. De cd ziet eruit als een jongensdroom en zo klinkt het ook.

The Zutons maken duidelijk wat ze willen: een eigen koers varen. En dat de platenmaatschappij nu toevallig Sony heet kan ze niks schelen. En Sony hopelijk ook niet, want met The Zutons hebben ze weer nieuwe ster aan het firmament. Dat zit dus wel goed, van deze band kunnen we nog veel plezier gaan beleven. Rest vooralsnog de vraag ´Who killed the Zutons?´. Volgens mij luidt het enige goede antwoord: NOBODY!!!

 

Aanvullende informatie:
The Zutons - Who Killed the Zutons?
Deltasonic records 5154172
www.thezutons.co.uk
Speelduur 40:16

EDITORS' CHOICE