REVIEW

Faithless - No Roots


Roel Bouman | 05 augustus 2004

Het moet gezegd, voorganger Outrospective viel niet mee. De druk op Faithless was enorm en wellicht wilde de band niet teveel aan de stereotype verwachtingen voldoen met als gevolg dat geen enkel nummer op het derde album echt loos ging en er veel te veel in vrijblijvendheid blijf steken.

Faithless - No RootsAchteraf zou je kunnen zeggen dat het collectief probeerde de muziek op een album meer richting huiskamer te verbuigen maar daarbij niet spannend genoeg te werk ging. Ook No Roots is een album voor de huiskamer en kent eenzelfde karakter als de voorganger, deze keer is de muziek, zo blijkt vooral bij herhaalde beluistering, veel avontuurlijker en sprankelender en kabbelt het maar zelden voorbij. Ondanks het feit dat alles naadloos aansluit en je bijna zou kunnen spreken van n lang nummer is er deze keer duidelijk sprake van meerdere lagen en blijft het vooral op de lange duur een veel boeiender album dan Outrospective. En van de grootste verdiensten van deze vierde langspeler is de teruggedrongen inbreng van Maxi Jazz, want eerlijk is eerlijk, bij ondergetekende begon het gelispel soms wel eens op de zenuwen te werken. De man is veel minder aan het woord en wordt met regelmaat afgelost door de nieuwe vocalist LSK of anderen (ja, ook Dido is weer van de partij), een verstandige keus.

Faithless - No RootsOver keuzes gesproken, altijd al was Faitless een goed gevulde mengselpot, maar op No Roots is het klankkleur-palet nog eens flink uitgebreid waarbij vooral de psychedelisch getinte wereldmuziek-accenten een prominente plaats innemen. Zo blijft de groep zich in ieder geval telkens vernieuwen en gaat daarmee al te opzichtige herhalingen uit de weg. Dat maakt dat er toch weer voldoende te ontdekken valt in dit klein uur muziek.

Vooral bij de eerste beluisteringen lijkt No Roots een wat nietszeggend album, gaandeweg blijkt het gebodene veel beter verteerbaar en ontpopt het materiaal zich als een weldadig tropisch warme luistertrip en blijkt de vierde proeve van bekwaamheid van Faithless een behoorlijk stuk houdbaarder dan de moeizame derde.

Aanvullende informatie:
CD
BMG
15 tracks, 53:50 minuten
http://www.faithless.co.uk

EDITORS' CHOICE