REVIEW

Frank Bridge - The Sea, Enter Spring, Summer


Ferd Op de Coul | 09 september 2004

Op onze concertpodia wordt  muziek van de Britse componist Frank Bridge (1879-1941) slechts bij hoge uitzondering gespeeld,
in tegenstelling tot natuurlijk in het Verenigd Koninkrijk, waar heus  niet alleen op puur chauvinistsche gronden, de muziek van eigen bodem “so wie so” hoog wordt gewaardeerd en veelvuldig verklankt.

Bridge - The Sea,Enter Spring, SummerAls onze orkesten en kamermuziek-ensembles ook maar één-tiende van wat de Britten met hun muziek doen, aan Nederlandse klassieke en eigentijdse muziek zouden wijden, dan zou er ook hier sprake zijn van een waarachtige en waardevolle culturele ontwikkeling. Maar zo is het helaas niet.

Wat nu deze Bridge betreft: hij is niet alleen als leraar van de beroemde Benjamin Britten bekend geworden, maar hij is ook een markant vertegenwoordiger van een componeer-stijl die je het best als “stijlloos” kunt omschrijven, want hij heeft ongeveer alles wat de vorige eeuw aan vernieuwende impulsen heeft opgeleverd, gekend en ook in zijn eigen werk geintegreerd.  Dus: grootschalige, orkestrale perspectieven zoals van Mahler en R.Strauss,maar ook van Debussy, Strawinsky etc., maar vooral Duitse expressionisten komen bij Bridge over de brug, zoals b.v. de Rhapsodie “Enter Spring” het openingswerk van de Naxos-cd aan deze componist gewijd, met  het Nieuw Zeelands Symfonie Orkest o.l.v. de Britse dirigent James Judd.

Is die Lente-achtige opening op zich niet zo interessant – een weinig idyllisch en nogal zwaarmoedig stuk – “Summer”, symfonisch gedicht,  heeft veel meer melodische charme en transparantie binnen  het geschakeerde orkestrale koloriet.
Dat geldt ook voor “The Sea”, een vier-delige suite; mooie, wat illustratieve, impressionistische muziek die echter niet kan tippen aan het gelijknamige meesterwerk dat Debussy zes jaar eerder had gecomponeerd. Verder staan op deze boeiende cd van het prima musicerende  Nieuwzeelandse orkest nog “Two Poems for Orchestra”, waaruit opnieuw het bijzondere vakmanschap van Frank Bridge overtuigend blijkt.

Aanbevolen, al was het alleen al om het niet alledaagse programma. 

Aanvullende informatie:
Naxos-CD
Frank Bridge.
Orkestwerken: New Zealand Symphony
Orchestra o.l.v. James Budd.  DDD 8.557167 – 62:17.

EDITORS' CHOICE