REVIEWLinn

Linn Unidisk SC


Michel Hazen | 13 januari 2005 | Linn

Direct na de eerste berichten over een gecombineerde multi-format speler en AV processor/voorversterker van Linn op basis van de Unidisk 1.1 en 2.1 spelers (dus met de Silver Disk engine) had ik mijn oren gespitst en was ik behoorlijk gebrand om dit apparaat in mijn vingers te krijgen.

Gelukkig kreeg ik wat later een mailtje van Ed Verkerk van Latham, de importeur van o.a. Linn, dat hij mij, nog net voor de VAD beurs 2004 een SC ter beschikking kon stellen.

Bij aankomst in mijn huis blijkt Ed niet alleen de SC, maar ook een Linn Sizmik 10.25 subwoofer, een extra LK85 eindversterker en een paar Linn Katan luidsprekers voor de achterkanalen meegenomen te hebben. Mijn huis staat dus de komende dagen compleet in het teken van deze testopstelling... heerlijk!

Linn SC Unidisk (c) Xingo

Nadat alle apparatuur aangesloten is ga ik me bedenken op basis waarvan ik mijn review kan baseren. De eerste vraag die me in gedachten komt is waar ik eigenlijk dit apparaat moet positioneren: is het een universele speler met een paar extra aansluitmogelijkheden, is het een AV voorversterker met een loopwerk of is het een geintegreerde AV set waarbij de eindversterkers ontbreken. Na de zinloosheid van deze gedachte vastgesteld te hebben, besluit ik de SC als een uniek apparaat te positioneren waarbij ik mijn eindoordeel relateer aan de prijs van een losse AV voorversterker en losse universele speler. Aandachtspunten worden de fysieke verschijning (zowel optisch als mechanisch), de ontwerpfilosofie, aansluit- en upgrade mogelijkheden en natuurlijk de geluids- en beeldkwaliteit van het gebodene. Dit alles in relatie tot de prijs van 4755 euro. Een paar dingen heb ik helaas onvolledig kunnen testen zoals de (Linn specifieke) multiroom mogelijkheden en de technische video prestaties door gebrek aan juiste testapparatuur. Deze heb ik "handmatig en optisch" bekeken...op het gevoel dus.


Algemene beschrijving en kenmerken


De SC, wat voor ‘ System Controller’ staat, is een compact apparaat dat 38 cm breed, 36 cm diep en 8 cm hoog is. De Linn heeft de typerende styling en uiterlijke kenmerken van Linn’s AV lijn met een licht gebogen voorpaneel, waarbij alleen het middelste gedeelte de bedieningselementen bevat. Mijn testexemplaar heeft een zwarte kast en een zilveren bedieningspaneel, de andere leverbare kleur is geheel zilver. Behalve de kleur zijn er ook twee technisch verschillende versies leverbaar: één met Scart aansluiting en één met Component video aansluiting. Deze laatste heeft als bonus ook nog een tweetal extra CVBS video ingangen en audio aansluitingen. Bij de Scart versie ontbreken deze, ervan uitgaande dat de audio ingangen via de Scart plug lopen. Op deze Scart aansluitingen is ook het YUV formaat beschikbaar zodat bijvoorbeeld beamers en plasma-lcd schermen via deze videonorm, kwalitatief met RGB over Scart te vergelijken, ook aangesloten kunnen worden.

Linn SC Unidisk (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c)

EDITORS' CHOICE