REVIEW

Frank Marino Ė RealLIVE!


Michel Wanner | 10 februari 2005

De inmiddels 50-jarige Frank Marino zal waarschijnlijk tot zín dood platen blijven uitbrengen. Sinds 1973 is de half-Italiaan/half-Arabier reeds actief in de rockbusiness. Begonnen als Hendrix-kloon, maar gedurende de tijd toch een behoorlijk eigen stijl ontwikkeld met inmiddels een grote schare fans. Hoewel Jimi Hendrix altijd een stempel blijft drukken op de muziek van Marino, is aan Franks creatieve uitspattingen te horen dat vele gitaristen van invloed zijn geweest op zijn stijl.

Frank Marino & Mahogany Rush Ė RealLIVE!Met zijn onafscheidelijke Gibson SG Les Paul uit 1961 laat hij een typische (warme) sound horen die onder de noemer (hard)rock valt in te delen, maar zeker ook onder (blues)rock en/of jazz(rock). Met andere woorden, met Frank kun je alle kanten op.

Het is ondoenlijk om hier de complete discografie van de man uit Montreal op te sommen en dat doe ik derhalve dan ook niet. Waar het nu om gaat is zijn nieuwste release RealLive!. Een dubbel-cd met opnamen van een concert in de Club Soda concert hall van 8 september 2001. Begeleid door zín band Mahogany Rush (Peter Dowse op bas, drummer Josh Trager en gitarist Mick Layne) worden we hier getrakteerd op maar liefst ruim 155(!) minuten muziek verdeeld over 32 nummers.

Veel instrumentale nummers, want Frank laat het liefst zijn gitaar zingen wat leidt tot zeer lange nummers zoals Poppy (17:24), Red House (12:11) en Try for Freedom (12:20). Dat Marino een soort reÔncarnatie van Jimi Hendrix is blijkt wel uit het gegeven dat het openingsnummer van de cd een 10 minuten en 2 seconden durende versie van Voodoo Chile is. De sound van de opnames is prima en er heerst een echt livegevoel. Het muzikale vakmanschap staat niet ter discussie, maar het is uiteraard Frank zelf die de show steelt met zijn virtuositeit. Volgens mij had hij als foetus al een gitaar in zijn hand, want wat die man uit zín RG haalt is fenomenaal. RealLIVE! Is een bloemlezing uit het oeuvre van 33 jaar rockmuzikant zijn.

Voor wie niets in huis heeft van mister Marino is dit een uitstekend muzikaal document en een prima kennismaking. Verder dienen blues(rock)- en andere gitaaradepten zich per omgaande naar de platenboer (bestaat die nog?) te begeven.

Aanvullende infomatie:
CD 1: 11 tracks, 77:57
CD 2: 21 tracks, 77:57
Label: Steamhammer/SPV
Distributie: Rough Trade
Websites: www.mahoganyrush.com
www.spv.de
www.suburban.nl

EDITORS' CHOICE