REVIEWMeridian

Meridian DSP5200 en G91

Bjorn Mateijsen | 31 maart 2005 | Meridian

Voor mij staat niet zomaar een set, maar een totaal systeem. Het aansluiten en instellen is binnen enkele minuten gebeurd, waarna de gloednieuwe eigenaar direct in zijn stoel kan ploffen om de totale CD- of DVD-collectie te doorploegen met maar één doel: Entertainment!

Meridian DSP5200Geen gepruts met dure kabels of netsnoeren, er kan gelijk genoten worden. Dit is geen mythe, maar de pure ervaring die is opgedaan met de digitale DSP luidsprekers van Meridian, gecombineerd met een CD/ DVD loopwerk en controller uit de nieuwe G-serie van hetzelfde merk. Met de introductie van de G-serie heeft Meridian opnieuw historie geschreven. De oudere 500-serie, waarvan de 568.2 A/V processor nog steeds een vertrouwde compagnon is in mijn set, is in zijn geheel vervangen en voorzien van zowel een innerlijke als uiterlijke upgrade.

De DSP5200 is het antwoord van Meridian op de vraag een luidspreker te fabriceren met dezelfde looks en kwaliteiten als de high-end DSP7000 en 8000 modellen, maar voorzien van een vriendelijker prijskaartje. Deze recensie concentreert zich op de performance van deze luidsprekers, maar doordat de DSP5200 en G91 ‘DVD Player Controller’ als systeem samenwerken, wordt deze ook in zijn volledigheid beoordeeld. De werkelijk perfecte afwerking, gecombineerd met de prachtige glooiende vormen van de DSP5200 geven dit product - maar ook de G91 - een hoge status als ‘wannahave’.


De filosofie van Meridian


De filosofie van deze fabrikant uit het Verenigd Koninkrijk bestaat uit een zeer goed doordacht concept, gebaseerd op het zo lang mogelijk digitaal transporteren van de vanaf een CD of DVD uitgelezen signalen. Dit idee van mede-oprichter en hoofdontwerper Bob Stuart lijkt relatief simpel: de opnames worden immers tegenwoordig in het digitale domein gedaan, zodat in principe deze oorspronkelijk digitale opnames moeten kunnen worden gereproduceerd zonder enige verandering ten opzichte van het origineel, zolang het signaal maar in het digitale domein blijft, het liefst tot aan de luidspreker!

De uitvoering van deze filosofie is echter complexer dan in eerste instantie gedacht wordt. Er moeten diverse obstakels overwonnen te worden, voordat er daadwerklijk een digitale snelweg naar de luidspreker loopt. Het uitgangspunt van Meridian kan met recht een ideaalbeeld worden genoemd: analoge geluidssystemen zijn aan vervorming onderhevig; er wordt aan het bronsignaal iets toegevoegd of weggelaten, waardoor het origineel ‘beschadigd’ wordt. Die vervorming kan weliswaar prettig in het oor liggen, maar wijkt wel af van datgene wat de artiest, producent en geluidstechnicus heeft bedoeld met de opname. Lange tijd hebben audiofielen desondanks het recht gehad om te klagen: digitale opname en weergave stond bij lange na niet op het niveau waar het nu is.

Meridian gelooft in het nauwkeurig afstemmen van componenten die perfect op elkaar aansluiten, waardoor een totaal systeem ontstaat, zonder dat men haastig op zoek moet naar componenten die een willekeurige samenvoeging worden waar met bekabeling de laatste tweaks worden toegepast om een goede klank en muzikale tonen uit de set te krijgen. De ontwikkeling van Meridian Lossless Packing is het beste voorbeeld van de ‘digital to the speakers’ filosofie van Meridian. Verder is een eenvoudige bediening een zeer belangrijk aspect van het genot van een Meridian systeem.


MLP


Meridian Lossless Packing (afgekort MLP), staat voor een verliesvrije data-reductie. De grootste voordelen ten opzichte van de data-reductie zoals deze gebruikt wordt bij o.a. DTS, Dolby Digital en MP3, is dat er geen informatie wordt weggegooid, maar slechts efficienter wordt verpakt. Dit heeft direct voordelen voor de opslag en het transport van het signaal, waarbij de besparing ongeveer 2 op 1 is, hoewel dit sterk afhankelijk is van de complexiteit van de opname. De techniek van buffering die gebruikt wordt, stelt de encoder in staat om vooruit te kijken en zich simpelweg voor te bereiden op complexere signalen.

Meridian G91

De toepassing van MLP wordt door Meridian vooral gezocht in DVD-Audio, maar in principe kan MLP worden toegepast op iedere PCM-drager, waardoor dus theoretisch ook CD in aanmerking komt. Bijkomend voordeel is dat MLP door het DVD-consortium is geaccepteerd als officiele coderingsmethode met als bijkomend voordeel dat Meridian ook de mogelijkheid heeft om MLP signalen vanaf het transport digitaal te versturen naar de processor, waarop daarna bass-management en surround decoding plaats kan vinden.

De bitstream van MLP kan overigens tegen een stootje: Wanneer er onderbrekingen van de datastroom plaatsvinden, heeft de encoder slechts 2 ms nodig om de transmissie weer op te pakken. Het hierboven beschreven proces van buffering heeft ook nog een daadwerkelijke audiofiele gedachte, waarbij tijdens het proces van bufferen en inpakken van de datastroom aflees- en transport-gerelateerde tijdsfouten, vaak omschreven als jitter, voor een groot deel worden geelimineerd. In totaal kunnen 64 kanalen met een sampling-frequentie tussen 44.1 kHz en 192 kHz worden geencodeerd met een precisie van maximaal 24 bit. Zelfs aan de platenindustrie is gedacht: er kan namelijk een additioneel watermerk worden meegecodeerd tegen het kopieren van de software.


EDITORS' CHOICE