REVIEW

Luthomania – Itinérances


Dr. Longbeard & Marja | 09 juni 2005

De bindende factoren tussen een Belg, een Chinees en een Marokkaan zijn Belgie en de luit. Belgie omdat dit het land is waar alle drie wonen en werken. De luit vormt de muzikale binding.

Luthomania – ItinérancesDit instrument is eigenlijk een groep instrumenten, een familie. De oorsprong van de luit ligt in het gebied dat nu Irak heet en het idee van dit instrument heeft zijn weg zowel verder naar het oosten als naar het westen gevonden. In China heet de afstammeling van de luit pipa, in Noord Afrika is het de ud en in Europa de luit. Hoewel ze dus allemaal van de oer luit afstammen, hebben ze ieder een aparte klank en speelwijze.

Philippe Malfeyt, Xian Hua en Abid El Bahri vormen samen Luthomania en op hun nieuwste (SA)CD Itinérances brengen ze naast de verschillende klankkleuren van hun instrumenten ook verschillende muzikale culturen samen. Oost ontmoet Mahgreb en West via de luit in al zijn gedaanten. Hua blijft in alle stukken waarop hij meespeelt zijn pipa trouw. De beide anderen nemen nu en dan een andere soort luit of ud ter hand. Dit zorgt voor een rijke klankvariatie.

De elf stukken op de cd zijn van de hand van El Bahri en Malfeyt zodat er veel Westerse en Arabische  invloeden zijn te ontdekken. Chinese invloeden zijn er (helaas) veel minder. Om de arrangementen verder uit te diepen zijn er gastmuzikanten uitgenodigd. Slechts op 2 stukken werkt Luthomania als een trio, de overige stukken hebben een sopraan sax, cello, harmonica, accordeon of slagwerk als extra ondersteuning. Vooral cello en accordeon zorgen voor een mooie sfeer naast de luiten.

Het geheel is een weloverwogen combinatie tussen de diverse culturen en stromingen. Alle nummers hebben een bepaalde beweeglijke sfeer en ieder instrument wordt in zijn waarde gelaten. Dat geldt ook voor de opname – beluisterd in stereo. Nergens is het niveau zo hoog dat er clipping optreedt. De stereo versie is voldoende ruimtelijk om alle instrumenten netjes in het beeld te plaatsen. Dit is weer een stuk vakwerk van  VRT Klara, de Belgische klassieke muziek radio zender.

Itinérances is een bijzonder geslaagd muzikaal project dat een plaatsje op de stapel regelmatig te draaien cd’s verdient.  

Aanvullende informatie:
Papryros Musicworld MXcd 5011 (SACD)

EDITORS' CHOICE