REVIEW

Wicky


Jan Luijsterburg | 16 juni 2005

Onlangs was ik bij de presentatie van de eerste CD van Wicky, een buitengewoon ‘eclectisch’ bandje uit Roosendaal. Dance, rock en vele andere stromingen worden gecombineerd, en desondanks heeft het vijftal iets eigens. Het was een mooi, gedreven en vooral ook gezellig optreden, waarbij de soepele stem en perfecte timing van Eefke Boelhouwers indruk maakte in een afgewogen geluidsbeeld.

WickyDe CD kwam niet zonder moeite tot stand. Wicky speelt al sinds 1998. 2001 was een goed jaar voor Wicky, met veel optredens, onder meer op Noorderslag in Groningen. Er verschenen tracks op landelijke en regionale verzamel albums, maar die CD kwam er maar niet. Enkele personeelswisselingen vertraagden het opnameproces in diverse studio’s, waar alles als losse elementen van een bouwdoos opgenomen werd, bij wijze van samples. Een gebruikelijke werkwijze in dance georienteerde muziek, minder voor een rockband. Alle stukken en brokken werden uiteindelijk in de studio van bassist Nout Huijs in elkaar gezet tot de uiteindelijke liedjes. Hoewel het een wat kunstmatige werkwijze lijkt, klinkt het resultaat organisch en uiterst professioneel. In vergelijking met Wicky live is de band op CD een stuk gelikter: goed begrepen dat een fijne CD iets anders is dan een goed optreden.

Om de diversiteit van de CD te beschrijven ontkom ik er niet aan kort de twaalf tracks langs te lopen. Er wordt kalmpjes en sfeervol geopend met 1st Contact, een nummer dat ergens tussen Massive Attack, Leftfield en Portishead zweeft. Get Wicked stamt uit de begintijd van de band, en is een lekker opgefokte up-tempo rocksong, met sterke gitaarriffs, ratelende breakbeats en de klank van een ouderwets hammondorgel.

Bulletproof wisselt tijdens de intro al een keer of vier van muziekstijl, rock, jazz, metal, andere jazz, om vervolgens in een soort Rage Against the Machine woede (‘It’s a cold world we’re living in’) het eigenlijke liedje af te handelen. Erg knap opgebouwd, vooral omdat het totaal niet geforceerd of ingewikkeld overkomt. De synthesizers van Jarek Mathijssen zijn hier misschien een ietsje te synthetisch, maar verder een sterk nummer, dat overloopt in Loser, een stevige rocker waar Willem-Jan Uytdehaag eens stevig loos gaat en zijn gitaar laat klinken als een echte gitaar. Tijdens het optreden viel op dat hij vaak geluiden produceert die je niet met een gitaar associeert. Met een kastje ertussen kan alles.

Tracks 5 en 6 zijn meer dance georienteerd. Het sfeervolle Drowned City is mooi opgebouwd, zoals alle nummers van Wicky. De invloed van Faithless is een tikje te nadrukkelijk herkenbaar. Je wacht als het ware op de mededeling dat God een DJ is. Delay is een hoogtepunt, een breed uitgesponnen, beetje Underworld-achtige track met een aanstekelijk ritme dat geleidelijk aangekleed wordt, waarbij ontroerende melodielijnen opdoemen als voltreffers. Een nummer met hitpotentie. Dat geldt ook voor Jz Cut, dat langzaam begint maar omslaat in een lekker dansbaar popliedje, dat nog enkele keren omschakelt. Sterk marimba (achtig) loopje.

Wicky

Waar bijna alle tracks een open geluidsbeeld hebben, waarin de muzikanten elkaar veel ruimte laten en niets te veel gedaan wordt, is Drink & Dance een dichtgemetseld hectisch dansnummer, vol samples, scratches, blazers en sirenes. How to suit yourself heeft een salsaritme, tetterende koperblazers en een fluitsolo. Een luchtig liedje, een tikje aan de overgeperfectioneerde en daarmee brave kant. De invloed van Moloko klinkt goed door.

Holiday en Respect laten een andere liefdes van de leden van Wicky horen: reggae en ska. Genres waar je, hoe leuk en lekker ook, niet snel de originaliteitprijs mee in de wacht sleept. Holiday heeft een aantrekkelijk huppelmelodietje, maar Respect is me wat te standaard. Slotnummer Speed is een ingetogen liedje over een taxirit, met een geweldige melodie die zich meteen in je geheugen nestelt. Samen met Delay het hoogtepunt van het album, wat mij betreft.

Met medewerking van blazers Joost Verbraak, Jan Spruit en Marco Hijl, en slagwerk van Frans van de Burgt die de band helaas verliet, heeft Wicky geheel in eigen beheer een mooie CD gemaakt waar ze trots op mag zijn. Een plaat die een breed publiek aan moet spreken, want de muziek is overtuigend, afwisselend en zeer toegankelijk. De CD is voor een luttel bedrag te koop bij de band via hun website www.wickymusic.nl. Erover lezen is aardig, maar om een echte indruk te krijgen kun je op die site ook een aantal nummers beluisteren. Zeer de moeite waard.


Aanvullende informatie:

12 tracks, speelduur 54:17
www.wickymusic.nl

EDITORS' CHOICE