REVIEW

HUBBLE. 15 years of discovery

Michel Wanner | 28 juli 2005

Wat vind ik nu weer in m’n brievenbusje? Tja, een verrassing voor ondergetekende bij het openmaken van de envelop. Dit keer geen gierende gitaren, maar een documentaire van ESA (European Space Agency) over het 15 jaar - op 24 april 2005 om precies te zijn - in de ruimte vertoeven van de ruimtetelescoop Hubble. ESA vond dit een mooie gelegenheid om iedereen deel uit te laten maken van dit historisch feit  door het uitbrengen van de jubileumfilm “Hubble, 15 years of discovery”.

HUBBLE. 15 years of discoveryDe NASA/ESA Hubble Space Telescope is een van de succesvolste wetenschappelijke projecten aller tijden. Het is gebaseerd op een samenwerking tussen NASA (85%) en ESA (15%) en omvat en overlapt diverse wetenschappelijke disciplines. Hubble is een in de ruimte gestationeerde telescoop die zich op bijna 570 kilometer boven onze atmosfeer bevindt. De reden voor het ontwerpen van deze supertelescoop was de behoefte aan het maken van hoge resolutiefoto’s en het nauwkeuriger maken van spectra door sterrenlicht scherper te kunnen weergeven dan vanaf de aarde mogelijk was. Door het fonkelen van de sterren werd de helderheid en scherpte van de foto’s namelijk beperkt. Door het upgraden van z’n  instrumenten en software is Hubble altijd hypermodern gebleven sinds z’n lancering in 1990. Ondanks de relatief geringe diameter van de spiegel (2,4 meter) is Hubble toch beter in staat tot het maken van hoge kwaliteitsfoto’s dan op de aarde gepositioneerde telescopen met een 10 tot 20 keer zo grote diameter.
Het tweede grote voordeel van Hubble is z’n vermogen om bijna infrarood en ultraviolet licht te verzamelen wat anders gefilterd zou worden door de atmosfeer en niet waargenomen wordt door de ‘aardse’ telescopen.

De film laat zien hoe belangrijk Hubble voor de wetenschap is en dat er steeds meer informatie voorhanden is om uitspraken te doen over het ontstaan van het heelal en de diverse zonnestelsels. Ook de ontdekking van een nieuwe planeet in ons zonnestelsel die verder weg ligt dan Pluto. Senda is de naam van dit grootste hemellichaam sinds de ontdekking van Pluto in 1930, maar hij staat zo ver weg dat zelfs Hubble hem moeilijk kan waarnemen. Daarnaast wordt er gespeculeerd over de toekomstige ontwikkelingen en krachten zoals een steeds sterker wordende anti-zwaartekracht die uiteindelijk alles zal vernietigen…

Kortom, een zeer boeiende DVD met schitterende beeldopnames. Bijna zou je vergeten dat er ook muziek onder zit. Bijna, want het componistenduo Movetwo heeft wel degelijk werk gemaakt van het speciaal voor deze film geproduceerde muziek. De twee Duitsers Axel Kornmesser en Markus Löffler hebben een varieteit aan klanken gecreeerd die uitstekend bij het grote scala aan beelden past. Als ondersteuning van beelden werkt het prima. Wordt  alleen de CD afgespeeld dan blijft wat mij betreft de muziek wat minder overeind en wordt de neiging tot skippen steeds sterker naarmate de CD verstrijkt. Voornamelijk vanwege de klinische sound krijg ik er niet echt een warm gevoel bij. Af en toe wordt het wat sfeervoller en waan je je bij Cirque du Soleil. Ik vrees dan ook dat de CD niet al te vaak uit z’n doosje komt, hoewel ie trouwens best wel geschikt is als achtergrondmuziek. De DVD daarentegen zal gegarandeerd vaker het daglicht zien en mogen genieten van een laserbehandeling.

 

Aanvullende infomatie:
Speelduur DVD: 133 minuten
Speelduur CD: 24 songs, 59:28
Bonusmateriaal: diverse extra’s
Label: SPVISION/SPV
Distributie: Rough Trade
Website:
www.spacetelescope.org
www.esa.int
www.spv.de


EDITORS' CHOICE