REVIEWMeridian

Meridian G91

Michel Hazen | 15 september 2005 | Meridian
Jack of all trades…and master of all

In het Engels is de uitdrukking "Jack of all trades and master of none" vergelijkbaar met het Nederlandse "Van alles iets en van niets alles". Dat het ook anders kan bewijst de Meridian G91.

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) XiNa het eerste, zeer positieve, review van Bjorn Mathijssen over de Meridian DSP 5200 luidsprekers aangestuurd door de G91 controller staat nu de laatste nog een keer op het podium om nader bekeken te worden. Geen review over de prestaties (die zijn in eerder genoemd review al bejubeld) maar meer dieptebeschrijving over de opbouw en mogelijkheden van de G91.


Algemeen


De G91 die mij door Viertron in Barendrecht ter beschikking is gesteld wordt vergezeld van de kleinste DSP luidsprekers van Meridian, de DSP 33 en de MSR+ afstandbediening. Hoewel ik normaal vrij weinig over afstandbedieningen schrijf behalve een duim omhoog of naar beneden kom ik op de MSR+ later even terug (met twee duimen omhoog voor degenen die niet kunnen wachten).

Boven het Meridian logo staan 2 namen vernoemd: Boothroyd en Stuart. Beide heren zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van alle Meridian producten waarbij de rolverdeling schijnt te zijn dat Boothroyd zich meer op de vormgeving toelegt en Stuart zich meer technisch bezig houdt. De G91 is, naar mijn mening, wederom fantastisch vorm gegeven en gebouwd voor het leven. Een van de kenmerken van de vorige ‘500’ serie was het glazen bovenpaneel en dat ‘zonnedak’ is ook weer terug te vinden in de G-series en staat ‘m goed.

In tegenstelling tot de ‘500’ serie heeft de G-serie wel de ‘de facto’ standaardbreedte van 44 centimeter. De 500 serie was met zijn 32 centimeter een stukje compacter.

Meridian G91 surround controller  (c) Xingo (c) Xi

Meridian heeft bij het ontwerp van de G91 geen hoekjes afgesneden of zich er gemakkelijk vanaf gemaakt. Waarbij sommige fabrikanten zich soms veroorloven een paar condensatoren en de voeding te vergroten, het woord ‘special edition’ of ‘limited edition’ erop te plakken, 30% duurder te maken en klaar is Kees, is Meridian naar mijn gevoel terug gegaan naar de tekentafel maar wel gewapend met alle kennis en ervaring uit het verleden. Het resultaat van deze inspanning is te zien en te horen.

Meridian houdt er op vele punten een eigenzinnig maar duidelijke productstrategie op na: upgradeable, mooi vormgegeven, goed bedienbaar en technisch geavanceerd.

Nu zijn er meer fabrikanten die dergelijke kretologie hanteren maar naar mijn mening maakt Meridian deze ook waar. Het meest subjectieve adagio, vormgeving, blijft altijd een kwestie van smaak maar het feit dat de 500 serie in de collectie van het Museum of Metropolian Art in New York opgenomen is zegt natuurlijk wel wat.


EDITORS' CHOICE