REVIEW

Ayon Audio 300B


René van Es | 29 september 2005 |

Een eerste kennismaking met Ayon Audio vond plaats op de Doelen show eerder dit jaar. Het tweede en meer uitgebreide beluisteren volgde op de High End Show in München, waar de afspraak werd gemaakt tot het recenseren van zowel Ayon luidsprekers als een Ayon versterker. De luidsprekers gingen naar mijn collega, de versterker kwam bij mij terecht. Ik laat u met plezier meegenieten hoe het afspraakje tussen mij en een Ayon Audio 300B verliep.

Ayon Audio is een bedrijf uit Oostenrijk en specialiseert zich in het fabriceren van luidsprekers, buizenversterkers en buizen. De website van Ayon Audio is weliswaar informatief maar geeft geen enkel inzicht hoe lang het bedrijf al bestaat. Wel staat er op dat de luidsprekers gefabriceerd worden in Oostenrijk, dat de buizen uit Tsjechie komen (ex Tesla medewerkers) en dat de versterkers in Italie worden geassembleerd. Met de komst van de Ayon Audio 300B heb ik dus een Europeaan in huis gehaald.

Ayon Audio 300B versterker (c) Xingo (c) Xingo (c)

De 300B is een geïntegreerde versterker met speciale 300B eindbuizen. Het ontwerp is een single ended triode met 0 dB negatieve terugkoppeling. Opgebouwd met ECC82 van Electro Harmonix in het voorversterker deel en een set Philips JAN 5687 buisjes als driver voor de AA 300B-S. De AA 300B-S is een speciale versie van een WE300B. De "S" uitvoering is een heel stuk krachtiger en levert in deze versterker een vermogen van twee maal 20 Watt. Dat geeft een heel stuk meer ruimte dan de standaard 300B. De 300B-S kan zonder meer worden ingezet in een pure 300B versterker, maar als die niet instelbaar is voor dit type buis kun je er net zo goed een standaard 300B van Ayon Audio inzetten. Overigens, in de onderhanden versterker mag je (na instellen door de importeur of dealer) ook standaard 300B stoppen. Maar dat kost minstens de helft van het vermogen. Een blik in de versterker door de geperforeerde onderkant laat een printplaat zien waarop alle onderdelen zijn gemonteerd. Opvallend brede en dikke koperbanen op de ruim opgezette print. De buisvoeten zijn zonder uitzondering van keramisch materiaal. Dat zowel de fabrikant als de leverancier vertrouwen heeft in het product blijkt uit de garantieperiode van 3 jaar op de versterker en twee jaar op de buizen. Bij normaal dagelijks gebruik wordt de levensduur van de 300B-S op ongeveer 4 jaar geschat. Daarna bent u toe aan een setje nieuwe triodes.

De Ayon Audio 300B is groot. Hij paste slechts in de breedte op mijn toch ruime rek. Dat komt door de diepte van 54 centimeter. De breedte is met 28 cm maar beperkt. De hoogte van 27 cm valt op. De hoogte is het gevolg van de afmeting van de 300B-S buizen, die prominent voorop de versterker staan, en de kap om de voedingstrafo achterop. Voor de voedingstrafo staan de uitgangstransformatoren en de stuur- en voorversterkerbuisjes. De kast van de 300B is gespoten in een soort British Racing Green dat ik het beste ken van de Morris Mini van weleer.

Ayon Audio 300B versterker (c) Xingo (c) Xingo (c)

De voorkant is afgewerkt met een chromen plaat, waarin de volumeregelaar, de keuze schakelaar en een groene indicatie LED een plekje hebben. De bovenkant van de versterker is eveneens verchroomd, waarbij opvalt dat de trafokappen één geheel vormen met de bovenplaat. Wat esthetisch erg fraai is. De zijkanten zijn afgewerkt met houten panelen, in een diep bruine kleur die naar zwart neigt. De versterker, die op vier zware spikes staat, heeft vier ingangen. Drie lijningangen zijn regelbaar met de ingebouwde volumeregelaar, de vierde ingang is direct geschakeld waardoor de Ayon Audio 300B of als eindversterker kan dienen of op eenvoudige wijze in een gecombineerde stereo/home cinema opstelling past. Eén luidspreker uitgang is in voorzien, standaard geoptimaliseerd voor 8 Ohm luidsprekers, intern kan de versterker naar 4 Ohm worden gezet. Wederom een werkje voor de leverancier. Het vermogen dat de 300B kan leveren wordt gespecificeerd op twee maal 20 Watt met dynamische uitschieters tot 40 Watt per kanaal. De bandbreedte loopt van 8 Hz tot 35 kHz. Door de pure klasse A instelling en de 65 watt per eindbuis die omgezet wordt in warmte, raakt de Ayon Audio na een poosje aangenaam warm. Gelukkig niet overdreven heet, wat een lange levensduur haast garandeert. Resteert dat bij de Ayon Audio 300B een afstandbediening geleverd wordt (alleen voor volume) en wie dat wil krijgt zonder meerprijs een kap geleverd waarmee de 300B aan de CE norm voldoet. De kap moet u wel aanvragen en is niet standaard. Het geheel heeft een adviesprijs van 4875 euro.


De set


De Ayon Audio 300B heeft in de eerste plaats staan spelen als een buizen eindversterker en verving daarmee een PrimaLuna ProLogue Five met KT-88 buizen. Een Marsh Sound Design P2000b is gebruikt als voorversterker. Daarnaast werd de 300B ingezet als geïntegreerde versterker. In het luisterverslag geef ik aan wat de verschillen zijn tussen de twee wijzen van inzetten. Muziekbronnen vormden een Teac/Monarchy Audio/Assemblage/Apogee CD speler, een Marantz SA8400 vM SA-CD speler, een Garrard/Pro-ject/Benz Micro/Van Medevoort platenspeler combinatie en tenslotte een Magnum Dynalab tuner. Luidsprekers zijn Focal JMlab Electra 927Be modellen, waarbij een Electra SW900 subwoofer meespeelt als de Marsh mocht meedoen en er het zwijgen toe deed als ik de Ayon als geïntegreerde versterker inzette. Aan de stroomvoorziening is veel aandacht besteed. Een Kemp Elektroniks Balanced Source Isolator staat voor een Powersource netfilter van dezelfde fabrikant. AHP zekeringen in sommige apparaten en in de stroomtoevoer. Netsnoeren van Crystal Cable, Kemp of Läpp. Interconnects en luidsprekerkabels zonder uitzondering Crystal Cable, types oplopend van Piccolo aan de platenspeler tot Reference aan de d/a converter. Tenslotte komen de digitale interconnects allemaal van Apogee.

EDITORS' CHOICE