REVIEWFocal

Focal Profile 918


Rene Smit | 24 november 2005 | Focal

Volgens een deel van de internationale audio vakpers zijn er in de wereld nog maar twee toonaangevende luidsprekerfabrikanten (als het gaat om grote volumes). Deze twee steken elkaar technologisch voortdurend naar de kroon. Het gaat daarbij vooral om het bouwen van de meest innovatieve en best klinkende tweeter.

De merken waarover het gaat zijn B&W en Focal. Voorheen was Focal vooral bekend onder de naam JMlab en was Focal als merknaam uitsluitend in gebruik voor de verkoop van losse units in het zelfbouw en OEM circuit. Toen Focal enige tijd geleden met zijn eerste Be (Beryllium) tweeters op de markt kwam was B&W er als de kippen bij om D (Daimond) tweeters in hun nieuwe series toe te passen. B&W speakers met een Daimond tweeter heb ik nog niet beluisterd, de Be tweeters van Focal heb ik inmiddels al diverse malen gehoord en hiervan weet ik dat ze tot heel mooie dingen in staat zijn. De speakers die mij dit maal ter recensie worden aangeboden zijn niet voorzien van Be tweeters maar zijn daar wel van afgeleid. De speaker in kwestie is de Profile 918, de kleinste vloerstaander uit de nieuwe reeks. Met de Profile serie mikt Focal duidelijk op een publiek waarbij naast een uitstekende geluidskwaliteit de vormgeving ook een grote rol speelt. Bij ondergetekende thuis viel de speaker bijzonder in de smaak. Met zijn afgeronde vormen en fraaie kleurstelling, in mijn geval de “Style” uitvoering, harmonieerde de speakers perfect met de tussen de speakers geplaatste zilvergrijze televisie en het in de hoek staande audiorack. Naast de kleurstelling zorgt ook de van boven naar beneden schuin weglopende baffle ervoor de dat de speaker kleiner oogt dan hij in werkelijkheid is. In het geval van de Profile serie zegt een foto echt meer dan duizend woorden. Oordeelt u zelf.

Focal Profil 918 (c) Xingo


Profile 918
   
Naast de 918 vloerstaander bestaat de Profile serie uit de 908 monitor speaker, de 928 vloerstaander, de CC908 center en SW908 subwoofer, zodat het mogelijk is een complete surroundset op te bouwen. Later volgt nog een SR908 surroundspeaker. Alle speakers maken gebruik van dezelfde nieuwe tweeter. Het betreft een aluminium/magnesium inverted dome met een uitzonderlijk groot frequentiebereik voor dit materiaal, dat loopt van 2600Hz tot boven 30kHz. De tweeter is geplaatst in een aluminium behuizing, die er voor zorgt dat de unit optimaal gedempt is en bovendien biedt deze behuizing de mogelijkheid om de unit in de kast te monteren, zonder dat er aan de buitenzijde schroefjes te zien zijn.

Focal Profil 918 (c) Xingo

Voor de midden en laagweergave worden twee units met een doorsnede van 15 centimeter ingezet. Het zijn 2e generatie “W “ cone sandwichconstructies (glasvezel op foam). Aan de voorzijde vinden we verder de basreflexpoort. Doordat de poort aan de voorkant gemonteerd is kan de speaker gemakkelijker in de ruimte geplaatst worden. De grille vormt een intergraal onderdeel van het totale ontwerp en Focal adviseert de speakers met grille te beluisteren. De tweeter, inclusief de fraaie aluminium behuizing, valt precies in een uitsparing in de grille en is in volle naaktheid te bewonderen. Aan de achterzijde zijn de aansluitterminals te vinden, Focal gelooft niet in bi-wire of bi-ampen en de terminals zijn daarom enkelvoudig uitgevoerd. De terminals zijn van uitstekende kwaliteit en kunnen met de hand goed vastgedraaid worden. Het onderdeel waarin de terminals geplaatst zijn volgt exact de ronding van de kast, dus ook hier blijft de vormgeving in tact.

Focal Profil 918 (c) Xingo

De naar achter taps toelopende kast is uiterst stijf en opgebouwd uit zes lagen MDF. Intern voorzien van diverse verstevigingen. Door deze constructie is de functie zeker niet opgeofferd ten faveure van de vorm. De ronding van de kast zorgt er bovendien voor dat staande golven minder optreden en dus minder invloed hebben op de geluidskwaliteit. Naast de Style uitvoering zijn er nog twee kleurstellingen beschikbaar, te weten: Classic en Signature. Wie van de hoed en de rand wil weten over de constructie en over de 2 jaar durende ontwikkeling wil lezen van deze serie kan een kijkje nemen op de internetsite van Focal. Waarop onder andere te lezen is dat de ontwerpers zich ten doel stelden dat de uiteindelijke prestaties van de Profile serie van hoogstaand niveau in relatie tot de prijs dienden te zijn.


Aansluiten en opstellen

Met zijn nominale impedantie van 8Ohm, die nergens zakt onder de 3 Ohm, en een rendement van 90dB is de 918 makkelijk aan te sturen. Op de al eerder genoemde single-wire aansluitingen wordt tijdens de recensie periode uitsluitend gebruik gemaakt van mijn vM MA240 geďntegreerde versterker en bleef de extra eindversterker buiten spel. De verbinding loopt via vM SC3R luidsprekerkabels. Als bron diende een Clearaudio Champion draaitafel en een Cambridge 540D DVD-speler gecombineerd voor CD weergave met een M-Audio 2496 Superdac. Alle interlinks waren Sharkwire types SSC-L03 en SSC-BMD1. Ter vergelijk zijn ook Siltech SQ88G5 MKII interlinks aangesloten. Navraag bij de importeur voor wat betreft de juiste plaatsing resulteerde in een opstelling circa 50 centimeter van de achterwand, tussen 70 centimeter en een meter van de zijwanden en de speakers licht ingedraaid. De al eerder genoemde grilles bleven op hun plaats. Vergeet u echter niet om het op een grille gelijkende kapje voor de tweeter te verwijderen alvorens te gaan luisteren. Uiteraard werd gebruik gemaakt van de meegeleverde spikes om de speakers van de grond te ontkoppelen. In mijn huiskamer vormde de op deze manier opgestelde speaker en fraai geheel met de overige apparatuur en huisraad, zonder prominent aanwezig te zijn.

Focal Profil 918 (c) Xingo

Het eerste deel van de doelstelling van Focal, het ontwerpen van een visueel aantrekkelijke speaker, is in ieder geval gelukt. Maar nu toch snel maar wat muziek luisteren om te horen of het 2e deel van de missie ook gelukt is. Ik hoef niet lang te wachten, want de set die in huis staat heeft al diverse dealer demo’s achter de rug en is voldoende ingespeeld. Mocht u de speakers gaan beluisteren bij een dealer, verzeker u ervan dat de speakers ook daar voldoende speeltijd achter de rug hebben. De speakers hebben echt een fiks aantal uurtjes nodig om volledig los te komen.

MERK

EDITORS' CHOICE