REVIEW

Yonderboi - Splendid Isolation


Timo Schuurbiers | 22 december 2005

Splendid Isolation (schitterende afzondering). Term voor de Britse afzijdigheid in de 19de eeuwse internationale politiek. De Britten waren vooral ter zee oppermachtig. Zij hadden niemand nodig. Zij hadden niets te vrezen.

24 jaar geleden als Laszlo Fogarasi op de wereld gezet. Op zijn 18e meesterlijk gedebuteerd met het lounge/relax album ‘Shallow and Profound’ (2000). Vijf jaar later de opvolger van deze (voor intimi) Hongaarse Wonderboi. Hoe zullen we het eens noemen? Rock? Pop? Jazz? TripHop? Soundtrack? Het lounge verleden heeft hij in ieder geval van zich afgeschud. Hij componeert, gitareert, fabriceert (Artwork CD) en regisseert (clip ‘Were You Thinking Of Me’). En waarschijnlijk kan hij ook nog eens fantastisch de was ophangen. Wie zal het zeggen? Een kunstenaar met een muzikaal DNA profiel.

Het Hongaarse kinderkoor opent het album op ‘All We Go The Hell’. Vervolgens 3 aardige tracks, maar vanaf track 5, de cover van ‘Follow me Home’ van het 2e album van de Dire Straits/Mark Knopfler (1979), gaat het echt los en zo ook het volume.

Yeah, you really like to eat
Come on woman, come follow me home
(uit Follow Me Home)

Ook ‘Love Hides’ uit het 1e live album van The Doors (1970!) is naar onze moderne maatstaven gerestyled.

Love hides in molecular structures.
Love is the answer
(uit Love Hides)

Zijn versie van ‘Follow Me Home’ nomineer ik ook direct als één van de uitschieters van dit toch al waanzinnige album. ‘Were You Thinking Of Me’, ‘Motor’, ‘Trains In The Night’ en ‘Soulbitch’  complementeren de top 5. De succesvolle hand van Junkie XL is verder op dit album ook goed te horen. Overduidelijk de man van de details en overview.

Voor de mensen die hun CD verzameling op genre hebben gerangschikt wordt dit misschien wel een probleem. Of toch niet? Het genre ‘Niet voor een gat te vangen’ is met dit album nieuw leven in geblazen. En die vindt je tussen de M en de O. Die van Modieus en Onweerstaanbaar. Handjes in de lucht voor deze Wonderboi.


Aanvullende informatie:
tracks: 13 tracks, 58:25
Links: www.mole.de/eng/Artists/yonderboi.html, http://3voor12.vpro.nl/3voor12/groups/index.jsp?groups=2807664, www.greenfieldsmanagement.com
Label: Mole Listening Pearls
Distributie: Coast to Coast

EDITORS' CHOICE