REVIEWDynaudio

Dynaudio Audience 42


Guido de Kanter | 05 januari 2006 | Dynaudio

Geen gelegenheid laat het Deense Dynaudio onbenut om te benadrukken dat het alles ook daadwerkelijk doet in Denemarken: zowel productie als onderzoek en ontwikkeling. Vooral dat eerste is in deze tijden van globalisering steeds bijzonderder aan het worden: al diverse luidsprekerfabrikanten laten hun speakers, zeker de goedkopere, bouwen in China. Dynaudio zegt door alles in eigen hand te houden meer grip op de kwaliteit te kunnen houden en nieuwe vindingen sneller tot productie te kunnen brengen. De hier besproken Audience 42 (600 euro) is het instapmodel van de Denen. Werpt hun strategie vruchten af?

De Audience 42 is met zijn volume van zo’n 12 liter niet al te fors geschapen. Hij is, zoals de mode voorschrijft, diep en smal. Uiterlijk is het een beauty: zeer zorgvuldig gefineerd met palissander, maple, of, zoals bij het testexemplaar, met kersen. Zwart is ook mogelijk. Voor de tweeter is in het front een uitsparing gefreesd waardoor dit element naadloos past. Ook de rest van de afwerking laat een zeer goede indruk achter.

De kast is gemaakt van 2 cm dik MDF, wat de behuizing een enorme stabiliteit verleent. En bijdraagt aan het vertrouwenwekkende gewicht van 4,8 kilo.


Techniek

De Audience 42 is gebouwd volgens het basreflex-principe. De bijbehorende poort is zo’n vier centimeter breed en zit op de achterzijde van de kast, ter hoogte van de tweeter. Dynaudio levert schuimrubberen plugs bij om dreunend laag te voorkomen bij opstelling dichtbij de wand.

Onder de basreflexpoort zit de terminal waar u de speakerkabel aansluiting vindt. De mogelijkheid tot bi-wiring ontbreekt, maar dat maken de Dynaudio’s goed met de zeer solide kwaliteit waarin de voorhanden aansluitingen zijn uitgevoerd.Tweeter en woofer worden naar Dynaudio-traditie in eigen beheer vervaardigd. De woofer is een 15 cm-exemplaar, met de voor Dynaudio typische grote conus. In het hoog komt een 28 mm tweeter in actie, wiens membraan gemaakt is van gecoat textiel. Dynaudio geeft een frequentiebereik op van 53 Hz tot 23 KHz. Het rendement bedraagt 86 dB.
 

Luisteren

Een pakkende voorstelling leveren de Dynaudio’s met Rismky-Korsakovs Sheherazade in de versie van Fritz Reiner en “the Chicago Symphony Orchestra” (1956) in de recente uitgave op Sacd. Blazers klinken vloeiend, en vioolpartijen echt en kleurrijk. De Liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomus van Rachmaninoff (Philips 442 776-2), opgenomen in een grote kathedraal in Sint Petersburg en gezongen door een groot koor, wordt door de Dynaudio met meer overzicht en beduidend minder schreeuwerigheid doorgegeven dan in deze prijsklasse gebruikelijk is. Tijdens minder heftige passages zijn de sopraanpartijen om stil van te worden, en de tenoren meeslepend. Het is in deze prijsklasse helemaal niet zo gewoon dat deze muziek naar behoren wordt weergegeven, en al helemaal niet zo goed als de Dynaudio’s het doen.
Op Miles Davis’ Kind of Blue (Sacd, Columbia 64935) hebben blazers het over de Audience 42 goed naar hun zin. Saxofoons klinken enorm authentiek, de piano swingt lekker en de instrumenten worden mooi gescheiden weergegeven.

MERK

EDITORS' CHOICE