REVIEWDynaudio

Dynaudio Focus 220


Rob van Ginneken | 26 januari 2006 | Dynaudio

Star Wars in de DVD speler. Het Dynaudio Focus 220 luidsprekerduo laat de huiskamer zinderen met het geheimzinnige, onbestemde diepe ‘gerommel’ dat in sciencefiction films nu eenmaal bij ruimtevaartuigen lijkt te horen. Niets mis met het laag kennelijk! De nieuwe Esotec+ drivertechniek is meteen te bespeuren. Al na luttele tellen is in elk geval duidelijk dat de Focussen meer controle over het laag hebben dan de Contours 1.8 MkII die het werk doorgaans in mijn luisteropstelling moeten doen. Maar betekent meer macht ook dat ze beter zijn? Een Ferrari is niet per definitie een betere auto dan – pakweg – een Audi A6.

Dynaudio Focus 220Als je bekijkt hoe gelijksoortig de hele luidsprekerconfiguratie lijkt, zijn de enorme klankmatige verschillen met mijn eigen luidsprekers ronduit verrassend. De eerste reactie van vrouwlief spreekt boekdelen. Ze weet niet dat er andere luidsprekers zijn neergezet, maar merkt toch meteen dat er ‘iets’ met het geluid aan de hand is. Veelzeggend, want doorgaans zijn aanpassingen aan de geluidsinstallatie niet aan haar besteed. Hoe groot ook. Waarom de Van Medevoort ooit plaats moest maken voor een buizenversterker is haar tot de dag van vandaag een raadsel. Toch kijkt ze déze keer spontaan naar de luidsprekers. Er is iets veranderd, zegt haar blik. Maar wat?

Een beetje pesterig gaat de volumeknop van de Lua 6060 Diva nog een tandje verder open. Haar verbazing is gemakkelijk te verklaren. De Focussen 220 zijn immers onaangekondigd voor de rest van het gezin op de vertrouwde ‘luidsprekersokkels’ geplaatst. Twee blokjes Belgisch natuursteen die ooit in de huiskamer werden ontvangen met de omschrijving ‘stoeptegels’, maar inmiddels gelukkig wat donkerder zijn bijgekleurd en zodoende licht tegenstribbelend zijn goedgekeurd.

De boxen zelf doen ijverig aan de uitwisselingsgoocheltruc mee. Bij vluchtige beschouwing lijkt een Focus 220 immers als twee druppels water op mijn 1.8 MkII’s. Zeker omdat het bird’s eye maple Contours in dit geval bewust is vervangen door een vergelijkbare maple afwerking. Dat past gewoon beter bij het Amerikaans esdoornhouten parket in de woonkamer.
Beide modellen zijn - met de van Dynaudio bekende ambachtelijke afwerking - geheel met de hand gemaakt.

Dynaudio Focus 220

Bij nadere studie zijn de verschillen echter veel groter dan je in eerste instantie denkt. De Focus kast heeft een iets ander formaat en krijgt ook een ingrijpend nieuw design mee, met naar achteren enigszins smal toelopende zijwanden. Die lichte wigvorm van de kast mikt zonder twijfel op een betere beheersing van de inwendige reflecties – zichzelf versterkende staande golven die de klankkleur beïnvloeden.
Ook het lichtjes op afstand van het voorpaneel zwevende beschermdoek haalt het notitieblok. Nadat je die hebt afgenomen, ontdek je nieuw ontworpen laag- en middentonen drivers en tweeter. Ook al hebben ze nog de typische Dynaudio signatuur.

Cas Oostvogel van Dynaudio: ,,De 220 gebruikt de nieuwe Esotec+ tweeter die weer net iets nauwkeuriger, sneller en opener is dan zijn voorganger. Onder andere door gebruik van neodymium magneet, nieuw coating materiaal en betere demping van de achterwaarts uitgestraalde energie. Dat gebeurt met een speciale ‘kegelvormige kamer’ waarin de energie naar achteren geleid wordt en gedempt.”

Voor het karakter van de Focus veel belangrijker lijkt het feit dat deze tweeter hoger belastbaar is en een veel lagere scheidingsfrequentie meekrijgt. Oostvogel: ,,Bij de 1.8MkII ligt die op 2600Hz en bij de Focus 220 is dat 1600Hz. Dat betekent met name in het middengebied dat de tweeter eerder overneemt, wat de snelheid en openheid veel goed doet. overigens nog steeds met eerste orde filter, trouwens.”

Dynaudio Focus 220

,,De woofer en middentonen driver zijn nieuw en onderscheiden zich vooral door hun kracht en een andere ophanging. De spider ligt hoger.” In gewoon Nederlands vertaald, kan de lage tonen luidspreker grotere uitslagen maken. Met meer macht en controle.

Tijd om al dat fraais eens wat nauwkeuriger te luisteren. Met behulp van het alhier favoriete vinyl vooral, via mijn Transrotor Fatbob S met een door VdH omgebouwd Dynavector element, de Lua met zijn ingebouwde phonovoorversterker en Cobalt Cable luidsprekerkabels. Vanzelfsprekend krijgen ook CD (Rotel transport en MSB dac), DVD en SACD (Sony) in diverse combinaties hun kans. In dat geval verbonden met VdH Orchid. Zelfs een Primaluna One mag zijn kunsten vertonen en laat de toch niet bepaald overmatig efficiente Dynaudio’s daarbij overigens zingen. De Focus 220 gedijt goed met buizenklank.
Komen we nog op terug.

MERK

EDITORS' CHOICE