REVIEW

Franz Liszt - Sinistre Late Piano Works


Jan de Jeu | 19 januari 2006

De in 1983 in Békescsaba geboren Hongaarse pianist Péter Tóth wint in 1997, drie jaar nadat hij voor het eerst een pianotoets aangeraakt heeft, de eerste prijs van een internationaal piano concours aan het muziek conservatorium van Wittenberg in Duitsland.

Franz Liszt Sinistre Late Piano WorksDaardoor wordt hij datzelfde jaar nog aangenomen in de klas voor begaafde kinderen van de Franz Liszt Music Academy. In de daarop volgende jaren wint hij meerdere prijzen en geeft hij concerten over de hele wereld, waaronder in het Amsterdamse Concertgebouw.
De als één van de meest belovende talenten van Hongarije beschouwde pianist is op deze SACD, die is opgenomen in Crear Argyll Scotland, te horen met stukken die Liszt schreef gedurende de laatste jaren van zijn leven. 

Het zijn niet langer de prachtige, sensuele melodieen zoals we die kennen vanuit zijn hoogtijdagen als pianist, componist, romanticus en wat al niet meer. Veeleer zijn het shockerende, demonische werken waarin – zeker in Nuages Gris en Sinistre – Unstern!- hopeloosheid en leegheid doorklinken.

Het is niet verwonderlijk dat deze composities zoveel kritiek te verduren kregen van zijn tijdgenoten waaronder ‘vrienden’ als de componist Richard Wagner die veel aan Liszt te danken had. Evenmin is het vreemd dat juist daardoor Liszt volhardde en voortging op de door hem ingeslagen weg. Pas decennia later krijgen deze werken, die hun tijd ver vooruit waren, alsnog de erkenning die ze verdienen; door de muziekliefhebbers die een leerproces hebben doorlopen bij het beluisteren van onder andere César Franck, Richard Strauss, Claude Debussy, Arnold Schönberg, Igor Strawinsky en Henry Górecki. Péter Tóth weet zijn publiek te boeien vanaf het moment dat hij zijn piano beroert. Een gave die kenmerkend is voor de allergrootsten en die doorklinkt in de kristalheldere opname van Günter Pauler.


Aanvullende gegevens:

Format: Hybride Multichannel & Stereo SACD/ Stereo CD: SFR 357.6031.2
Label: Stockfisch Records
St.Blasien/Herrenhaus
D-37154 Northeim
Deutschland
Tel. +49(0) 5551 61313
Fax. +49(0) 5551 8020

EDITORS' CHOICE