REVIEWHarmonix

Harmonix TU-800EXi improved version


René van Es | 02 februari 2006 | Harmonix

Zo rond de tijd dat de recensie van de Harmonix tuning devices, bestaande uit de TU-812 puck en TU-800EX mat werd geschreven, kondigde Harmonix een “improved” versie aan van de mat. Uit pure nieuwsgierigheid vroeg ik een exemplaar voor een recensie. Bovendien was ik mij bewust dat de oude versie van de mat nooit een optimale kans kreeg, omdat hij net te dun was om zonder onderlegger te gebruiken op mijn platenspeler. De nieuwe versie is iets dikker en heeft geen onderlegger nodig. Ik wil u adviseren om, voordat u onderstaande recensie gaat lezen, eerst mijn recensie van de TU-812 puck en de TU-800EX mat te lezen. Klik hier om naar deze recensie te gaan.

Zoals ik eerder schreef, Harmonix is genoegzaam bekend onder audiofielen voor het leveren van tuning devices voor kamerakoestiek en bestrijding van resonanties. Voor uw platenspeler levert Harmonix een puck en een mat. De verbeterde versie van de mat is 3 mm dik, wat uiteraard gevolgen kan hebben voor uw VTA instelling als die dikte afwijkt van de bestaande mat of als u nooit een mat gebruikte. Deze mat weegt 230 gram.

Harmonix TU-800EXi

De bovenzijde is van hetzelfde papierachtig vezelmateriaal als de oude 1 mm mat, materiaal gevoelig voor vocht, de onderkant is een kunststof vezel van 2 mm waar de eerste laag op is gelijmd. Krom trekken kan haast niet meer en de demping is met de onderlaag verbeterd zo meldt Harmonix. Ik quote mijn laatste verhaal: “Harmonix claimt dat men met de mat en/of de puck resonanties naar buiten het waarneembare frequentie gebied schuift. Waardoor meer transparantie ontstaat, meer diepte in het geluid komt, meer informatie vrijkomt en instrumenten natuurlijker gaan klinken. Het gebruik van een normale mat of clamp/puck drukt de plaat vaster tegen het plateau in een poging resonanties te dempen, met als gevolg dat nieuwe resonanties ontstaan. Vooral in de lagere frequenties.”


Op de speler


De mat ligt mooi vlak op mijn Garrard 301 plateau. De Garrard is gecombineerd met een Pro-ject 9” carbon arm en een Benz-Micro Glider L2 MC element. Vanaf daar Crystal Cable Connect Piccolo kabels naar een Van Medevoort PHM3 phono versterker. Verder een zelfde kabel naar een Ayon Audio 300B geďntegreerde buizenversterker. Luidsprekers zijn Focal-JMLab Electra 927 Be met een Electra SW900 subwoofer aan Crystal Cable Speak Reference. Om te voorkomen dat ik telkens de hoogte van de arm moet veranderen gebruik ik de onderste helft van de Loricraft kurk mat als ondergrond voor de Harmonix standaard mat (de arm kan bovendien niet genoeg zakken). Dat deel plus de Harmonix mat is exact 3 mm dik, net zo dik als de improved version op zichzelf.


Herhaling


De volgende recensie is eigenlijk een herhaling van de eerste ervaringen met Harmonix. Daarom gebruikte ik exact dezelfde muziek: Dire Straits, Sara K. en Juliette Gréco. U kunt dus deze tekst naast het andere verhaal leggen. Eerst leg ik steeds de standaard Harmonix mat op een kurk onderlaag, daarna wissel ik de kurk/Harmonix combinatie voor de verbeterde en dikkere mat. Tenslotte laat ik de nieuwe mat liggen en speel de tracks nog een keer, dit keer met de Harmonix TU-812 puck erbij. Eerst Gréco. Met de kurk onderlaag is er behoorlijk veel plaatruis waar te nemen. Af en toe een scherpe “S”. Niet zo heel erg fijntjes wat er hier gebeurt.

Harmonix TU-800EXi

Qua dynamiek uitstekend, maar zeker niet de verleidelijke Gréco die ik ken. Mat eraf, nieuwe mat erop. Dat is vanaf de eerste noot veel aangenamer. Plaatruis zakt met minstens de helft van het niveau tot een aanvaardbare waarde. De scherpte van de “S” is verdwenen. De stem is aangenamer en verleidelijker, met een dosis charme die op natuurlijke wijze aanwezig is. Leg ik tenslotte de puck er bovenop, dan neemt vooral het gemak waarmee de set speelt toe. Bovendien is het geheel ruimtelijker met een vergroot stereobeeld. Fijne nuances, steeds aanwezig, vragen de aandacht en vallen niet weg tegen de achtergrond. Intensiteit is dieper, kortom met deze opname vullen de mat en de puck elkaar goed aan. Dat de “improved” mat beter presteert dan de oude versie zal te danken zijn aan de vaste onderlaag die direct op het plateau ligt en vooral het ontbreken van een kurk laagje.

EDITORS' CHOICE