REVIEW

KT Tunstall - Eye of the Telescope


Jan de Jeu | 09 februari 2006

Fonetisch zijn de namen KT en Katie gelijkluidend maar daar houdt de overeenkomst tussen KT Tunstall en Katie Melua dan ook mee op. Vergeleken bij Tunstall is Melua haast saai te noemen.

KT Tunstall - Eye of the telescopeDe uit Schotland afkomstige dochter van een als fysicus aan Saint Andrews University verbonden vader - hij is degene die KT in haar jeugd in het observatorium van de universiteit de gelegenheid gaf om met een telescoop de sterren te bekijken en daarmee onbedoeld de aanzet gaf tot de titel van deze schijf - heeft een pure, heldere, aan het Royal Holloway College geschoolde, minder gekunsteld klinkende stem.

Haar stijl roept weliswaar eveneens herinneringen op aan Norah Jones maar bij KT blijft het daar niet bij en bij het beluisteren van haar stem komen tevens gedachten aan o.a. Sheryl Crow en het rauwe stemgeluid van Melissa Etheridge naar boven.

Daarnaast speelt KT niet alleen gitaar, maar bewijst zij op deze schijf ook overweg te kunnen met onder andere piano, wurlitzer en percussie. Alle teksten op deze LP zijn geheel of gedeeltelijk door haar zelf geschreven en dwingen respect af. Ze worden extra belicht door de, waar mogelijk, spaarzaam gehouden instrumentatie.

De opener Other Side Of The World is een krachtige song en zet de toon voor een sterk album met als highlights Another Place To Fall, het door tempowisselingen gekarakteriseerde Suddenly I See en Stoppin’The Love met zijn jazzy beat. Op het goed klinkende 180 grams vinyl worden alle tracks met inbegrip van hekkensluiter Through The Dark - met de heerlijke combinatie van Tunstall’s stem en pianospel - fraai uitgelicht.

EDITORS' CHOICE