REVIEW

Ben Webster Quartet - My Man


Jan de Jeu | 30 maart 2006

Ook Ben Webster is zo’n Amerikaanse jazz coryfee die in de nadagen van zijn carrière kiest voor een leven in Europa. De laatste negen jaar van zijn leven woont hij in Denemarken - waarvan vijf in Kopenhagen - waarbij hij ook regelmatig in Nederland te horen is.

Ben WebsterIn hetzelfde jaar waarin hij overlijdt in het Amsterdamse St. Lucas ziekenhuis worden er in januari en april door Nils Winther voor SteepleChase opnamen gemaakt in het Montmartre Jazzhus in Copenhagen, waarbij Ben begeleid wordt door zijn op dat moment vaste begeleidingsgroep; het Alex Riel trio bestaande uit Ole Kock Hansen aan de piano, Bo Stief op bas en Alex Riel drums.

De door Coleman Hawkins beïnvloede tenor saxofonist opent met een up tempo versie van ‘Sunday’ die de sfeer er meteen goed inbrengt. ‘Willow Weep For Me’ laat de piano fraai excelleren en toont ook Ben ‘at his mellow best’.

 

Deze speelwijze loopt naadloos door in het laatste nummer van kant één in ‘Exactly Like You’. De tweede kant opent met ‘Old Folks’ en neemt meteen het bijbehorende ‘bejaarde’ tempo aan. Ritme wordt geïnduceerd in ‘I Got Rhythm’ met een scheurend klinkende Webster terwijl ‘Set Call’ Bo Stief en Alex Riel nog eens in het zonnetje plaatst. Een heerlijke LP.

EDITORS' CHOICE