REVIEW

Vinylfanaten, door Robert Haagsma


Dieter van den Bergh | 01 juni 2006

“Het verzamelen was een steeds groter deel van mijn leven gaan uitmaken. Mijn vrouw kreeg er steeds meer genoeg van. Op een bepaald moment vertelde ze me dat ze een kamer had gevonden. Drie maanden is ze weggeweest. Doordeweeks zorgde ik voor onze twee dochters. Zij had ze in het weekeinde. Ik ging dan op stap met vrienden. Zuipen. En thuis veel platen draaien. Keihard. Tegelijkertijd vroeg ik me wel af hoe het zover had kunnen komen.Waarom speelde muziek zo’n allesoverheersende rol in mijn leven?”

VinylfanatenWat ongebreidelde verzamelwoede zoal kan aanrichten. Marthy Coumans kan er over meepraten. Het verhaal van de ‘verslaafde’ Bredase verzamelaar, handelaar en uitgever, die naar de meest afgelegen oorden reist op zoek naar obscure exotica, beat en platendeals, is hilarisch én intrigerend.

Het staat naast éénentwintig andere verhalen opgetekend in Vinylfanaten van verzamelaar (vijftienduizend stuks) en muziekjournalist Robert Haagsma. Een onderhoudend boek voor de vinyljunkie zelf, maar ook voor diegene die wel eens een inkijkje wil in het hoofd van de bezeten (vinyl)verzamelaar.

Zoals daar zijn Jules Deelder (oude jazz, tienduizend stuks, geordend: ‘het enige dat ik op een rijtje heb zijn mijn platen’), Miss Djax (disco en dance, vooral maxi’s, en horrorsoundtracks), Johan Derksen (stoere Amerikaanse rock en blues en alles van Van Morrison), journalist Jan Vollaard (kerstcollectie) en Wipneus & Pim (dansmuziek en retrosentiment). Maar de verhalen van minder bekende collectioneurs met een vinyltic zijn eigenlijk veel interessanter.

Aan bod komen manische verzamelaars van het werk van The Beatles, van Iron Maiden, van Bob Dylan; het levert soms mooie verhalen op. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is vertelt Hans Seegers, al veertig jaar Dylan-collector (onder meer 2500 albums, vanzelfsprekend ook alle 238 Japanse Dylan-singles, en zo’n vierhonderd singles als ruilmateriaal), dat hij de beste man nog nooit ontmoet heeft, maar wel 409 keer live heeft gezien.

Vinylfanaten wordt afgesloten met een hoofdstukje ‘Vinyl in de praktijk’, met handzame tips over het kopen, onderhouden en bewaren van elpees en singles. Enig minpuntje van het boek: de verzamelaar van prog/hardrock en metal krijgt relatief wel erg veel ruimte. Het Iron Maiden-shirt waarmee de auteur op de achterflap van het boek prijkt, verklaart het een en het ander. Nog even terugkomend op het verhaal van Marthy Coumans, dat veruit het spannendst van allemaal is: na vijf maanden relatietherapie is het met de Bredanaar en zijn vrouw toch allemaal nog goed gekomen.

EDITORS' CHOICE