REVIEW

Lee Scratch Perry & The Whitebellyrats – Alive, More Than Ever


Timo Schuurbiers | 08 juni 2006

Laten we eens beginnen met het woord: R.E.S.P.E.C.T. Hij is naar eigen zeggen op Jupiter geboren en op 28 maart van dit jaar 70 jaar geworden. Deze (echte naam Rainford Hugh Perry) grootheid uit Jamaica is bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor het ontstaan en het daaropvolgend succes van Reggae en Dub in Jamaica en de rest van de wereld.

Lee Scratch Perry & The WhitebellyratsHij heeft Bob Marley ontdekt. Bob Marley, de man die nog groter is dan Elvis Presley, noemde Perry ooit een ‘Genius’. Perry is ook de man achter het succes van de ‘Black Ark’ Studio’s.

Op een gegeven moment slaan de stoppen door en steekt hij begin jaren tachtig de ‘Black Ark’ studio in de hens. Teveel rum en teveel weed. Ach, hij heeft meer dan 150(!) albums achter zijn naam staan als artiest én producer. Laten we vooral dát herinneren.
Dit album met de Whitebellyrats is speciaal gemaakt voor Perry’s verjaardag. DJ Star*tek (de man achter de Whitebellyrats) heeft eerder met Perry samengewerkt op ‘Panic In Babylon’.

Deze live CD is vervolgens opgenomen tijdens de ‘Panic In Babylon’ tour. Het intro zou ook het begin van een Drum & Bass party kunnen zijn, maar niets is minder waar. De beats knallen, maar het tempo zakt naar perfecte reggae proporties. Perry klimt vervolgens achter de MIC en het gaat dan helemaal los. Live is good. Leuke intermezzo’s. ‘Rastafari’, ‘I’m A Psychiatrist’, ‘Voodoo’ en ‘Chase The Devil’ zijn natuurlijk ook prachtige titels. Dit is genieten. Dit is lekker. Hier worden we vrolijk van.


Aanvullende informatie:
14 tracks, min
Label: Damp Music
Distributie: Konkurrent
Websites: www.whitebellyrats.ch, www.upsetter.net, www.blackark.com, www.damp-music.com

EDITORS' CHOICE