REVIEW

Frederick Fennell & the Eastman Wind Ensemble - Wagner For Band


Jan de Jeu | 13 juli 2006

In oktober 1959 in het Eastman Theatre in Rochester (NY) opgenomen door C.R. Fine voor Mercury Records laat ‘Wagner For Band’ een aantal selecties horen welke gespeeld worden door het Eastman Wind Ensemble onder leiding van hun oprichter Frederick Fennell.

De gemiddelde Wagner liefhebber zal de keuze voor een blazersensemble waarschijnlijk niet als erg voor de hand liggend beschouwen maar gedurende het beluisteren van deze lp heb ik al snel het gevoel dat de koperblazers van dit Amerikaanse ensemble, krachtig en harmonieus, een bepaald gewicht en een bepaalde rijkheid toevoegen aan de sound die verslavend werkt.
Dat is al het geval in het - naar mijn smaak overigens iets te snel gespeelde - Vorspiel zum 3. Akt, en het Brautchor, afkomstig uit Lohengrin. Veel sterker echter geldt het bij het beluisteren van Einzug der Götter in Walhall uit Das Rheingold. Geen moment worden de 64 snaarinstrumenten gemist die Wagner verzamelde voor zijn ‘perfecte’ orkest in Bayreuth.

De dynamiek is, met name wanneer de pauken zich laten gelden, beangstigend indrukwekkend. Elsas Einzug ins Münster uit Lohengrin en de Ouvertüre zu Rienzi en Karfreitagszauber, beiden afkomstig uit Parsifal, schitteren op al even overweldigende en overtuigende wijze. Niet voor niets implanteerde Wagner in zijn Ring cyclus een compleet blazers ensemble van drieendertig spelers.

De met drie microfoons gemaakte stereo opname (Mercury heeft ook een 1 microfoon mono registratie gemaakt) is prachtig transparant. Iets wat heel goed bewaard is gebleven op de 180 gram re-issue van Speaker Corner Records. De bandruis neem ik daarbij graag voor lief.

EDITORS' CHOICE