REVIEW

Willie Nelson - You don´t know me: The Songs of Cindy Walker


Jan de Jeu | 10 augustus 2006

De ‘Red Headed Stranger’ heeft in zijn lange carrière al alle denkbare muzieksoorten gezongen. Wie ‘You Don’t Know Me: The Songs of Cindy Walker’ beluistert zal echter met mij eens zijn dat zijn grootste kracht ligt in het vertolken van country muziek.

Niet verwonderlijk natuurlijk voor een man die opgegroeid is in Abbott Texas, een plaats niet zo ver van Mart, de geboorteplaats van die andere Texas legende Cindy Walker. Zij schreef de songs die Willie in zijn jonge jaren hoorde in de uitvoering van onder andere Bob Wills (The King of Western Swing) & His Texas Playboys. Hoewel hij inmiddels de zeventig ruimschoots gepasseerd is, blijft zijn stem nog steeds sterk. Ook al klinkt hij, gelijk een veel gebruikt western zadel, met het klimmen der jaren wel dunner.

Met deze lp gaat Nelson letterlijk terug naar zijn roots en dat is te horen. Mede dankzij producer Fred Foster - de Nashville veteraan die o.a. met Roy Orbison en Dolly Parton werkte - en musici als de Jordonaires, Playboy’s Johnny Gimble op fi ddle en Buddy Emmons op steel guitar, klinkt hij op geen enkele schijf van de afgelopen tien jaar zo natuurlijk, ontspannen en ‘thuis’ als juist op deze 180 gram wegende plak vinyl. Het titelnummer, dat iedere audiofi el kent in de uitvoering van Patricia Barber, is waarschijnlijk de meest bekende van de dertien goed opgenomen songs die deze lp rijk is. Willie boeit van het begin tot het eind, zowel in de slow ballads als in de up tempo nummers. Van de mistroostige terugblik in ‘Bubbles In My Beer’ via het van emoties doordrenkte ‘Not That I Care’ en het speelse ‘Don’t Be Ashamed of Your Age’ tot de ellende in ‘I Was Just Walkin’ Out The Door’.

EDITORS' CHOICE