REVIEW

Lilian Hak – Faces


Jan Luijsterburg | 09 november 2006

Een van de voordelen van recensies schrijven is dat je wel eens iets moois aangeboden krijgt dat je nog niet kende. Zo zei de naam Lilian Hak me niets, maar de 12” single die ik beluisterde was een aangename verrassing. Het nummer Faces van haar nieuwe CD Love’s Victory March is in maar liefst vijf versies te horen, waaronder twee bewerkingen door de Britse geluidstovenaar Scanner, een naam die wel bellen deed rinkelen.

Lilian HakLilian Hak is een zangeres die goed met elektronica uit de voeten kan. Ze maakt prettige elektropop waarin het experiment niet geschuwd wordt. Als muzikale invloeden noemt ze Radiohead, Massive Attack, Björk, Billie Holiday en Ennio Morricone, en dat is herkenbaar, hoewel anderen haar met Moloko en Goldfrapp vergelijken.

Faces is een lekkere dancetrack, met een groove en een supereenvoudige zanglijn, mooi gezongen met een dun stemmetje. De gitaar van Frank Burks en het drumwerk van Michel Scholten geven het nummer extra power, waardoor het staat als een huis.

De vier remixen laten horen wat je met zo’n nummer zoal kunt doen. Hak laat zelf als haar alter-ego KaH de stem intact maar accentueert de dance beats. De overige remixen komen van de andere zijde van het Kanaal. Vector Lover geeft het nummer een trance-achtige draai, maar de meest interessante invalshoeken komen van Robin Rimbaud, oftewel Scanner. Endellion is een spacemix vol bubbels waarin de stem van Lilian Hak volledig naar de achtergrond verdwenen is. De Alloy mix sluit aan op Vector Lover’s Acid Foundry Mix: beats en bas voorop, met daarachter veel interessante geluidjes.

Met 33 minuten heeft deze single een speelduur die die van een langspeelplaat benadert. De remixen zijn dermate afwisselend dat het helemaal geen bezwaar is dat je al die tijd naar hetzelfde nummer zit te luisteren. Dat de perfect geperste schijf klinkt als een klok is daarbij een extra aanbeveling.


Aanvullende gegevens:
5 tracks, speelduur 33 minuten
Label: Steamsounds 
Website: www.lilianhak.nl

EDITORS' CHOICE