REVIEW

Los Lobos - Good Morning Aztlán


Jan Luijsterburg | 16 november 2006

Mobile Fidelity Soundlab probeert al vanaf 1977 muziekopnamen zo realistisch mogelijk op diverse geluidsdragers tot klinken te brengen. De keuze om het album Good Morning Aztlán van Los Lobos, uit 2002, via een perfecte persing tot een hogere staat van leven te brengen is een logische: producer John Leckie legde de warmbloedige veelzijdigheid van de Mexicaanse Amerikanen prachtig vast in een losse, huiselijke setting, die vraagt om vinyl.

Los Lobos - Good Morning AztlánDe albums die Los Lobos opnam vanaf het succesvolle Kiko (1992) werden door de fans minder positief beoordeeld door de nadrukkelijke aanwezigheid van productionele trucjes en elektronica.
Good Morning Aztlán was een terugkeer naar het pure live-geluid, gewoon stemmen en instrumenten zoals ze echt klinken, zo natuurlijk mogelijk vastgelegd. Dat vraagt om hifi.

Muzikaal is Los Lobos hier de perfecte coverband: de band speelt met vanzelfsprekend gemak liedjes in alle stijlen, alleen met de bijzondere eigenschap dat het allemaal eigen composities zijn.
Er wordt stevig gerockt in blues stramien, er zijn traditioneel aandoende Mexicaanse feestnummers en verder volop soul en funk. Kortom, voor elk wat wils.

The Big Ranch is sprekend The Band, The World Curtis Mayfield en afsluiter Round & Round had zo van Todd Rundgren kunnen zijn. Persoonlijk vind ik de ronkend groovende rockers als openingsnummer Done Gone Blue een tikje oubollig, maar verder valt er op dit album heel veel te genieten.

Mobile Fidelity heeft weer echt iets moois gemaakt van dit album. Naast de zwarte schijf zit in de stevige klaphoes een speciaal voor deze uitgave vervaardigd boekje opgeborgen. Groot formaat, met foto’s, songteksten en een uitgebreide toelichting over het productieproces onder leiding van de Brit John Leckie, bekend van Stone Roses en de vroege Radiohead albums.

Mofi bewijst dat een korte speelduur geen absolute noodzaak is om een LP goed te laten klinken. Met plaatkanten van ongeveer 26 minuten elk wordt een lager geluidsniveau opgewekt dan gebruikelijk, maar dit wordt gecompenseerd door muisstil 180 grams vinyl, waardoor de volumeknop ongestraft een flinke zwengel kan krijgen. Klinkt in ieder geval geweldig, met vooral heel veel sfeer en warmte.

Wie interesse heeft in deze plaatversie moet er wel snel bij zijn. Er zijn slechts 1000 genummerde exemplaren gemaakt, en op is op.


Aanvullende informatie:
12 tracks
Label: Mammoth / Mobile Fidelity Sound Lab 
Website: www.loslobos.org

EDITORS' CHOICE