REVIEW

Pat Metheny & Brad Mehldau - Metheny Mehldau


Jan de Jeu | 14 december 2006

Tijdens het voor de eerste maal beluisteren van ‘Metheny Mehldau’ vraag ik me onwillekeurig af waarom deze samenwerking niet eerder tot stand gekomen is. Brad Mehldau – die Pat Metheny op gelijke hoogte plaatst met Miles Davis, John Coltrane en Keith Jarrett - noemt de eerste maal waarop hij Pat’s ‘Are You Going With Me’ hoorde, een ‘life-changing moment’.

Pat Metheny & Brad Mehldau - Metheny MehldauPat Metheny – die op zijn beurt Brad Mehldau ooit de beste pianist sinds Herbie Hancock noemde – moest zijn auto langs de kant zetten toen hij op de autoradio voor het eerst Brad hoorde spelen in het nummer ‘Chill’ van Joshua Redman’s album ‘Moodswing’.
Ze komen elkaar al jaren tegen maar het heeft tot december 2005 moeten duren voordat zij in de Right Track Recording studio in New York dit gezamenlijke album opnamen. Twee van de tien melodieen – waarvan er zeven geschreven zijn door Metheny en drie door Mehldau - zijn echter geen duetten maar kwartetopnamen waarop de twee overige leden van het Mehldau trio meespelen; bassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard.

Geopend wordt met het door Mehldau geschreven, melancholieke ‘Unrequited’ waarin Metheny zich dermate goed in kan leven in het gedachtegoed van de Deen dat ik als luisteraar het gevoel krijg dat beide heren al jaren samen spelen. Andersom tonen de solo’s van Mehldau – o.a. in het tweede nummer ‘Ahmid-6’ - dat hij zich uitstekend thuis voelt bij door Metheny uitgezette melodielijnen. Metheny’s ballad ‘Find Me In Your Dreams’ is een extra vermelding waard en ook zijn afsluiter ‘Make Peace’ waarin hij een bariton gitaar bespeelt. Het begin draagt overduidelijk zijn signatuur maar naar de climax toe transformeert het in een echte Mehldau track. Verreweg de meeste indruk maken echter de kwartet opnames. Beide songs zijn van de hand van Metheny en vooral ‘Ring Of Life’ is een heerlijk opwindend nummer met een schitterende pianosolo en een op gitaarsynthesizer excellerende Metheny. Maar ook het bossa gevoel in ‘Say The Brother’s Name’ doet me uitkijken naar een voor juni en juli 2007 geplande Europese tournee van deze vier heren. Hopelijk is dit de eerste CD van een lange reeks.


Aanvullende informatie:
Format: CD7559-79964-2
Label: Nonesuch

EDITORS' CHOICE