REVIEW

Life Goes in Circles - pressure sounds


Timo Schuurbiers | 28 december 2006

Tommy Cowan(1946). Zanger bij The Jamaicans, Sales/Marketing Manager bij Dynamic Sounds en produceert platen. Vanaf 1974 brengt Cowan na wat omzwervingen, muziek uit op zijn eigen Starapple label. Enige tijd later zet hij ook de Talent Corporation op. Dit doet hij samen met Gayman Alberga en Warwick Lyn.

Life Goes in Circles - pressure soundsCowan wilde bestaande en nieuwe talentvolle Jamaicaanse artiesten de kans geven om door te breken búiten de grenzen van Jamaica. De hitlijsten werden in die tijd niet of nauwelijks met artiesten uit die regio bezet. Het feit dat The Talent Corporation uiteindelijk ten onder gaat aan financieel mismanagement, maakt het luisteren naar deze CD alleen maar interessanter. Deze CD is een hommage aan Cowan. Een icoon in reggaeland.

In willekeurige volgorde een aantal artiesten die op deze CD staan: Devon Irons (Jerusalem), Ken Boothe (Speak softly Love), Dennis Brown (Life Goes in Circles), Jacob Miller (Ghetto on Fire), Dillinger (Natty Sings a Song) en Earl Zero (City of the weak Heart).

Ik zou alle artiesten te kort doen als ik een top 5 zou maken van deze compilatie. Daar gaat het hier eigenlijk ook niet om. Elke keer als je de CD weer opnieuw aanzet en de eerst noten van de “Jerusalem” klinken, dan proef je direct de sfeer. Zelfs met de geur van zuurkool op de achtergrond. En dan te bedenken dat het zich allemaal heeft afgespeeld halverwege de jaren zeventig. Het is tijdloze muziek. Over dertig jaar klinkt het nog steeds zoals het ooit is bedoeld. Prachtig.


Aanvullende informatie:
tracks: 20 tracks, 69:04 min.
Links: www.pressure.co.uk
Label: Pressure Sounds
Distributie: Konkurrent

EDITORS' CHOICE