REVIEW

Elvis Presley, Golden Records Vol. 3


Jan de Jeu | 25 januari 2007

De eerste verzamelaar met gouden hits van de ‘King of Rock ‘n’ Roll’ werd in 1958 uitgebracht met als titel ‘Golden Records’. Daarop stonden hits uit de wat rauwere beginperiode zoals ‘Hound Dog’ en ‘Heartbreak Hotel’. In 1960 verscheen Vol. 2 met als ondertitel; ’50.000.000 Elvis fans can’t be wrong’. Met o.a. ‘I Need Your Love Tonight’ en ‘A Fool Such As I’. Maar de man die jarenlang de hitparades bestormde met zijn successen leverde genoeg materiaal om ook een derde verzamelaar uit te brengen. In 1963 verscheen dan ook deze Vol. 3 met als ondertitel Elvis’ Great Hits!

Inderdaad staan er op deze door Speakers Corner Records op mooi stil 180 grams vinyl opnieuw uitgebrachte LP twaalf nummers die tot de grootste hits van Elvis de pelvis gerekend kunnen worden. Songs die zo bekend zijn dat ik er niet aan twijfel of iedereen kent ze.

Ten tijde dat deze krakers in de zestiger jaren gelanceerd werden luisterde ik naar de Beatles en de Rolling Stones. Ik hield mij dan ook niet bezig met de King, zijn Engelse evenknie Cliff Richard, of de strijd die er tussen de fans gaande was over de vraag welke van de twee de betere was.
Toch kende ik deze songs stuk voor stuk.

Vol. 3 is de perfecte verzameling hits voor diegene die een overzicht wil hebben van het werk van deze rocker in de periode voordat hij films ging maken en zijn werk steeds verder ging versuikeren. Al staan er ook op deze verzamelaar enkele ‘zoete’ ballades zoals openingsnummer en megahit ‘It’s Now or Never’ waarin Elvis een soort van Napolitaanse tenor à la Dean Martin is. Ook opener van kant twee ‘Are You Lonesome Tonight?’, waarop duizenden op schoolfeestjes ‘geschuifeld’ moeten hebben, hoort in deze categorie thuis. En wat te denken van ‘Surrender’; ‘when we kiss my heart’s on fire …’.

Elvis Presley, Golden Records Vol. 3

Maar er staan ook heerlijke rockers op. Met van die zalige achtergrondkoortjes die refreintjes zingen die zo lekker meegegalmd kunnen worden. Zoals ‘Stuck On You’ (doedoedoe…) Of meezinger bij uitstek ‘I Gotta Know’; shoebiedoebie dada. Mijn favorieten zijn echter ‘I Feel So Bad’ - met dat honky tonk pianootje en die scheurende sax - , het ritmische ‘His Latest Flame’, ‘Little Sister’ en uiteraard (come on and be my little) ‘Good Luck Charm’. Ahaha, ahaha, o yeah! To have, to have, to hold, to hold, Tonight!


Aanvullende informatie:
Format 180 gram LP re-issue RCA LSP-2765
Label Speakers Corner Records

EDITORS' CHOICE