REVIEW

Berliner Philharmoniker/Simon Rattle - Rhythm Is It!


Jan de Jeu | 01 februari 2007

‘Rhythm Is It!’(You can change your life in a dance class) is de titel van een documentaire waarin Thomas Grube en Enrique Sánchez Lansch een beeld schetsen van een educatieproject dat Sir Simon Rattle, in samenwerking met choreograaf Royston Maldoom, startte toen hij aantrad als chefdirigent van de Berliner Philharmoniker.

Berliner Philharmoniker/Simon Rattle - Rhythm Is It!De documentaire toont repetities van het orkest, laat de ontwikkeling zien die drie van de jongeren doormaken gedurende hun werk met de beide Britten en geeft inzicht in de workshops die Maldoom gaf aan de scholen van de uit 25 verschillende landen en diverse milieus afkomstige 250 in Berlijn wonende jongeren, in leeftijd varierend van 8 tot 25 jaar.
‘Rhythm Is It!’ is tevens de titel van de 61 minuten durende sacd met de filmmuziek.

Rattle opent met een speech die hij richt tot het orkest waarna een fraaie, live opgenomen, integrale uitvoering van Igor Stravinsky’s ‘Le Sacre Du Printemps’ volgt.
In het booklet noemt de dirigent de Sacre mijns inziens terecht één van de meest krachtvolle composities ooit geschreven.
De uitvoerenden weten zowel het verstilde ontluiken als de uitbundige uitbarsting van het nieuwe begin fraai tot uitdrukking te brengen.

Aansluitend volgt de door Karim Sebastian Elias geschreven filmscore waarin met name het met dynamische percussie openende ‘Hope’, het optimistisch getinte ‘Expectations’ en het ritmisch geladen ‘The Dancing’ bij mij het meest in de smaak vallen. Besloten wordt met het perfect bij het thema van de film passende ‘Versteck Dich Nicht!’ van Wickeds; een drie minuten en zeven seconden durend deel dat met name de liefhebbers van rap en hiphop aan zal spreken.

EDITORS' CHOICE