REVIEW

Various Artists - Stockfisch Vinyl Collection Vol. 1


Jan de Jeu | 15 februari 2007

Toen Sara K.’s album ‘Water Falls’ niet alleen op CD maar ook op LP uitkwam was ik er als de kippen bij om voor mijzelf tegelijk met de CD een exemplaar van deze prachtige dubbelaar op 180 gram nieuw vinyl te bemachtigen. Zoals elders te lezen is prefereerde ik vanaf het eerste moment de LP versie en tot op heden is daar geen verandering in gekomen.

Various Artists, Stockfisch Vinyl Collection Vol. 1Ook ‘Pearl Diver’ van David Roth werd zowel op CD als op LP uitgebracht maar daarna werd het stil op de vinyl afdeling van het Duitse kwaliteitslabel. Nieuwe releases kwamen uitsluitend nog maar uit op (SA)CD en ook al was er niets mis met die albums, ik bleef verlangen naar de in het zwarte goud geperste versies.

Via de distributeur kwam ik te weten dat men gestopt was omdat de verkoop aantallen van de LP’s achterbleven bij de verwachtingen. Ik kon niet anders dan protesteren; zowel bij deze importerende muziekliefhebber als rechtstreeks bij Stockfisch eigenaar Gűnter Pauler. Het effect was nihil. Tot ik maanden later hoorde van deze sampler die aanvankelijk uitsluitend in het Verre Oosten uitgebracht werd.

De eerste keer dat ik de sampler draaide was ik gespannen als een kind op pakjesavond. Hoes en persing zagen er zoals altijd weer perfect uit maar zou de kwaliteit me weer zo vloeren als die eerdere dubbel LP van de Amerikaanse Sara K.? Uiteraard had ik mij geen zorgen hoeven maken. Een perfecte persing met in de groeven stuk voor stuk juweeltjes die ik – met uitzondering van twee nummers - al bezit in het digitale domein en die nu op vinyl zo mogelijk nog beter klinken in de zin van aangenamer, vloeiender en nog meer de aandacht opeisend. Chris Jones’ song ‘No Sanctuary Here’ klinkt sprankelender, Sara K. is in ‘Stars’ nog dichterbij en de emotie in Paul Stephenson’s ‘Captain Of The Loving Kind’ ligt nog meer aan de oppervlakte dan op de respectievelijke zilveren schijfjes al het geval was. Ook de Duitse Christian Willisohn, als enige blueszanger/pianist omringd door de diverse Angelsaksische singer songwriters, krijgt anderhalf jaar nadat ik voor het eerst de (SA)CD hoorde extra glans op het vinyl. Enige aanmerking van mijn kant is de keus van de song; naar mijn bescheiden mening staan er betere nummers op‘Hold On’ dan ‘Caruso’. Steve Strauss, Ewen Carruthers en Mike Silver completeren het groepje bekende Stockfisch coryfeeen. Nieuw voor mij , en volgens mij ook niet eerder uitgebracht op een digitaal formaat, zijn nummers van Eugene Ruffolo en Louis Capart & Duo Balance. Artiesten die passen in het beeld dat de gemiddelde muziekliefhebber inmiddels moet hebben van het repertoire van dit kleine audiofiele label.

Het zal duidelijk zijn dat ik de release van deze LP van harte toejuich en het resultaat warm aanbeveel. De zware schijf geeft een prachtig overzicht van de artiesten van dit label en doet dat in een sublieme geluidskwaliteit. Kopen dus, deze LP.


Aanvullende informatie:
Format 180 grams LP SFR 357.8006.1
Label: Stockfisch Records

EDITORS' CHOICE