REVIEWEnergy

Energy RC-mini

Kilian Bakker | 01 maart 2007 | Energy

Het meer dan 30 jaar oude Canadese merk Energy staat bekend om hun wetenschappelijk onderzoek (onder andere in samenwerking met de Canadian National Research Council, oftewel NRC) en de toepassing van Energy weergevers in studio`s. Het ontwikkelen van eigen `drive-unit`s` is bij Energy een standaard bezigheid omdat daarmee bepaalde doelen beter bereikt kunnen worden. De Reference Connoisseur lijn is de huidige toplijn waarvan de allerkleinste weergever ook meteen één van de meest interessante is.


RC-Mini

De naam van deze bijzondere mini-monitor laat zich eenvoudig verklaren; `RC` staat voor Reference Connoisseur en Mini, nou dat is bijna een understatement, hij is namelijk zeer compact. Die compactheid brengt meteen voordelen met zich mee zoals een minimaal `kleurende` en reflecterende klankkast en een bovengemiddeld ruimtelijke weergave. Het diepere laag kan dan niet meer worden weergegeven, maar dankzij de toepassing van een heel mooie mid/laag unit haalt hij de 80 Hertz nog wel, wat een standaard getal is bij de wat grotere mini-monitoren. Alles bij de RC-Mini is gericht op kwaliteit in plaats van kwantiteit (de beste manier om een mini-monitor te ontwerpen) en dat is te zien aan het materiaalgebruik. Zo is de klankkast leverbaar in echt kersen en Rosenut (noten met een roodbruine lak) houtfineer maar ook in zwarte hoogglans pianolak. Het recensiepaar was afgewerkt in mooi gefineerd en gelakt kersenhout. De verpakking is al even indrukwekkend want de RC-Mini`s worden per  stuk verpakt in een stevige doos waarbij de grille en een meegeleverde ophangbeugel in kartonnen segmenten zijn verpakt. De RC-Mini`s zelf zijn in zowel schuimfolie als plastic zakken verpakt en twee Styropor schelpen beschermen de inhoud tegen vervoersinvloeden.

De mid/laagfrequent unit heeft een aluminium chassis en een 11,5 centimeter Kevlar conus met een `Ribbed Elliptical Surround`. De Energy Rollsurround heet zo, omdat hij geen halve-cirkel doorsnee heeft maar een elliptische boog vormt zodat een meer lineaire uitslag mogelijk wordt. De zichtbare ribben voorkomen het indeuken van de surround bij grote uitslagen (dat is iets waar conussen met een kleine diameter en een `lange slag` gevoelig voor zijn). Ook het Kevlar is verre van standaard en is naast een eigen weefpatroon ook van een speciale coating voorzien waarmee opbreekverschijnselen tot het absolute minimum zijn teruggebracht, aldus de fabrikant. De hoogfrequent unit heeft een 2,5 centmeter `Hyperbolic` aluminium dome-membraan. Ook deze unit heeft een aluminium chassis (wat vrij uniek is op dit prijsniveau) wat van achteren van een eigen akoestisch gesloten behuizing is voorzien. Beide units zijn met imbusschroeven bevestigd en om de units is het hout vrij van de welbekende plastic noppen want de grilles worden met behulp van magneetjes bevestigd. Aan de achterzijde is een mooi vormgegeven montageplaat van twee stevige Single-Wire connectoren voorzien. Deze montageplaat is niet voor niets door middel van vier grote schroeven gemonteerd want hiermee kunnen de RC-Mini`s aan de bijgeleverde ophangbeugels worden bevestigd. Van deze optie werd echter geen gebruik gemaakt omdat deze hoogwaardige mini`s op audiofiele wijze werden beluisterd, oftewel met BluTack gemonteerd op een paar 26 kilogram zware stands.

De RC-Mini heeft een klein baspoortje aan de achterzijde wat dus vraagt om een opstelling die (redelijk) vrij van de achterwand is. Het frequentiebereik wordt opgegeven als 80 Hertz tot 23 kiloHertz (+/- 3 dB) met het -10 dB punt op 70 Hz. De overnamefrequentie van mid/laag naar hoog is een vrij lage 2,5 kiloHertz. De nominale impedantie is 8 Ohm met een minimum van 4 Ohm en de gevoeligheid komt uit op 88 dB in een dode kamer en 91 dB bij een meting van een stereopaar in een normale ruimte. De afmetingen tellen 19 bij 12 bij 17 centimeter (H X B X D) en de RC-Mini weegt 2,3 kilo per stuk.


EDITORS' CHOICE