REVIEWAudiovector

Audiovector K3 Super

Rene Smit | 12 april 2007 | Fotografie Rene Smit | Audiovector | Importeur: Top HiFi

Ruim een jaar geleden mocht ik kennis maken met het merk Audiovector, toen nog een vrij onbekend merk in Nederland. Inmiddels heeft importeur “Top Hifi” behoorlijk aan de weg getimmerd en staan er bij een aantal gerenommeerde dealers, verspreid over het hele land, Audiovector speakers speelklaar opgesteld.

Het model dat ik vorig jaar onder handen mocht nemen bevond zich met een paarprijs van 3399 euro in de hogere prijscategorie. Nu is het de beurt aan de zogenaamde “hardloper” van Audiovector, de K3 Super. Met een prijs van 1199 euro per paar is dit een duidelijk betaalbaarder type. De Super uitvoering is het midden model in de K3 reeks, die verder bestaat uit een goedkopere standaard versie en een duurdere Signature. Opvallend is dat ondanks de duidelijk lagere prijs dan speakers uit de M3-serie de K3 Super een zelfde afwerkingniveau kent. Zoals de van magneetjes voorziene fronten die gemakkelijk afneembaar zijn maar niet rammelen wanneer ze op de luidsprekers zitten. Ook het metalen front en de manier waarop de units in de baffle gemonteerd zijn is perfect en weinig gezien in deze prijsklasse.


K3 Super

Eenmaal uitgepakt staan er twee slanke zuiltjes in de woonkamer. Met een breedte van 14 centimeter zijn deze vloerstaanders uitermate smal. De diepte van de zuil is 25 centimeter en de totale hoogte ongeveer 1 meter. Door de gekozen verhoudingen ontstaat een luidspreker die nagenoeg in ieder interieur in te passen is. Naast de aangename maatvoering is er bovendien het pluspunt dat behoudens vier soorten houtfineer ook gekozen kan worden voor de kleuren ivoor wit of satin silver metallic.Alle K3 types zijn voorzien van een voet die onder de eigenlijke kast geschroefd moet worden. De voet zorgt enerzijds voor een iets bredere basis waardoor de speakers stabiel staan en anderzijds om de QWR techniek te laten functioneren. QWR is een afkorting voor Quarter Wave Resonance. De techniek draagt zorg dat de luchtverplaatsing in de kast van de twee woofers gedoseerd naar de onderkant van de kast geleid wordt. De lucht verlaat de kast via een opening tussen de voet en de kast. Door deze techniek is het mogelijk een stevige en strakke laagweergave te genereren uit een relatief kleine kast.

De K3 Super is voorzien van een T1004 tweeter en twee PC1400S laagunits. De conus van de units is gemaakt van een mix van carbon en mineraalfiber. De tweeter is voorzien van krachtige neodymium magneten heeft ferrofluid koeling. In de Super uitvoering is de K3 voorzien van een gedeeltelijk metalen baffle dat zorgt voor extra stevigheid en een daardoor dieper doorlopend laag. Het opgegeven frequentiebereik bedraagt 40Hz tot 22kHz, de gevoeligheid ligt met 90dB op normaal niveau. Wat het mogelijk maakt de speakers met veel verschillende versterkers te combineren. Ook combineren met een buizenversterker gaat prima getuige een set aangestuurd door een PrimaLuna versterker die ik mocht beluisteren en prima presteerde.

Aan de achterzijde is de K3 Super voorzien van een set hoogwaardige bi-wire aansluitingen gemaakt van rhodium. In tegenstelling tot andere luidsprekerfabrikanten is Audiovector een voorstander van bi-wiren en liefst bi-ampen. In de duurdere M-series wordt zelfs gebruik gemaakt van tri-wire aansluitingen. Om rondom de K3 Super een complete surround set op te bouwen is in de K-serie gezorgd voor bijpassende center en surround speakers. Zelfs subwoofers zijn voorhanden.


Aansluiten en opstellen

Zoals gezegd zijn de speakers voorzien van bi-wire aansluitingen zodat er ook een mogelijkheid tot bi-ampen is. Om het maximale uit de speakers te halen wordt daarom gebruik gemaakt van zowel mijn vM MA240 versterker als van mijn PA535 eindversterker. De speakers worden met de versterkers verbonden middels Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. Onder de spikes komen Target Spike Shoes die zowel de laminaatvloer beschermen als een extra ontkoppelende werking hebben. De bronnen die gebruikt worden tijdens de luistersessies zijn een NAD T585 multispeler en een Clearaudio Champion draaitafel met Shelter 201 element. Phonotrap is de vM PHM3. Interlinks zijn de Sharkwire SC-L03 en Siltech SQ88 G5 Classic MKII. Netsnoeren zijn Supra Lorad exemplaren aangesloten op een Inakustik AC1502-6 verdeeldoos die vervolgens weer aangesloten is op een HMS wandcontactdoos.

Schone stroom wordt rechtstreeks uit de meterkast aangevoerd via een AHP klankmodule. Na enig schuiven blijken de speakers het best te presteren op ongeveer 60 centimeter van de achterwand en licht ingedraaid. Omdat de speakers geen baspoort aan de achterzijde hebben maar aan de onderzijde is de afstand tot de achterwand voor de laagweergave niet echt kritisch. De gekozen opstelling in mijn ruimte gaf de beste mix tussen een strakke, diepe laagweergave en een mooi breed en diep stereobeeld. Tijdens de luistersessies werden de fronten van de speakers verwijderd omdat dit nog minimaal winst gaf in de detaillering van de hoogweergave.

MERK

EDITORS' CHOICE