REVIEW

Bach – Sonatas & Partitas – John Holloway


Jan Luijsterburg | 26 april 2007

De Sonatas en Partitas voor soloviool zijn al vaak opgenomen. Een zoekvraag naar CD’s bij amazon.com levert 122 resultaten. Specialist in oude muziek John Holloway speelt de werken op een barokviool, en geeft een historisch onderbouwd, bijzonder aannemelijk beeld van hoe deze werken in de tijd van Bach geklonken zouden kunnen hebben.

Bach – Sonatas & Partitas – John HollowayJohn Holloway is een pionier op het gebied van de authentieke barokmuziek. Als solist en als leider van de London Classical Players heeft hij een enorme reputatie opgebouwd.
Hij benadert Bach vanuit zijn historische context, waarbij hij tot de conclusie komt dat het werk een onvoorstelbare sprong voorwaarts betekende in de vioolmuziek, zowel technisch als emotioneel.

Violisten beschouwen de drie sonates afgewisseld door drie uit dansen opgebouwde partita’s als een bijbel. Een referentie waarop je altijd kunt blijven studeren en waarin je nieuwe dingen blijft ontdekken.

De barokviool klinkt groots in deze in een kerk gemaakte opnamen. Holloway heeft een mooie, pure klank, die fraai werd vastgelegd. Het instrument is wat lager gestemd dan tegenwoordig gebruikelijk, en vibrato wordt nauwelijks toegepast. De dansen swingen echt; Bach klinkt hier losjes en als vanzelfsprekend. Totaal anders dan bijvoorbeeld de veel meer gedragen, ook heel fraaie uitvoering van Julia Fischer.

Holloway’s spel is het resultaat van tientallen jaren leven met deze muziek. Studie van de oorspronkelijke manuscripten, die volgens hem veel toegevoegde waarde bevatten, en eindeloos toegewijd spelen. Resultaat is een fascinerende, intense uitvoering van deze ongelofelijk mooie werken.


Aanvullende informatie:
Johann Sebastian Bach – The Sonatas and Partitas for Violin Solo
John Holloway – Baroque Violin
Speelduur: 2:12:40
Label: ECM New Series 
Distributie: Challenge 
Website John Holloway: www.johnholloway.org

EDITORS' CHOICE