REVIEW

‘Mississippi’ John Hurt - Today


Jan de Jeu | 10 mei 2007

Mississippi’ John Hurt wordt geboren op 8 maart 1892 en geniet in de twintiger jaren enige tijd bekendheid als blueszanger tot zijn platenmaatschappij OKeh Records gedurende de grote depressie failliet gaat.

Mississippi’ John Hurt - TodayHij keert terug naar het platteland waar hij in zijn onderhoud voorziet door, in ruil voor een deel van de winst, het land van anderen te bewerken.
Hij blijft spelen op feesten en partijen tot hij opnieuw ontdekt wordt door Tom Hoskins en, net als een aantal andere oudere blues zangers, profi teert van de blues revival in de zestiger jaren.

Hij neemt voor zijn dood in 1966 drie albums op voor Vanguard, waaronder ‘Today’. De door Steve Hoffman en Kevin Gray geremasterde bij Pallas smetteloos op 180 gram vinyl geperste re-issue van Pure Pleasure Records laat een eerlijke, directe opname horen van een man met zijn gitaar.

Ditmaal geen rauwe, scheurende, lijdende of agressief klinkende stem maar eerder één met een zachte, warme, intieme, fl uwelen klank - ondersteund door wel zeer vaardig snarenspel - die nummers als ‘Payday’, ‘Corina’ en ‘Coffee Blues’ tot ware pareltjes maakt.

EDITORS' CHOICE