REVIEW

Pat Martino - East


Jan de Jeu | 23 mei 2007

In januari 1968 gaat gitaarvirtuoos Pat Martino met nog vijf andere jazz musici de studio in. Van de zes beschikbare opname uren zijn er al vier verstreken wanneer producer Don Schlitten moet constateren dat het materiaal dat oorspronkelijk voor deze opname gepland was, niet geschikt is.

Pat Martino - EastEén van de musici verlaat gefrustreerd het pand en vanaf dat moment begint er iets te broeien. Tyrone Brown zet een baslijn neer die uiteindelijk de basis zal vormen voor titelnummer ‘East’, Leider Pat Martino schrijft ter plekke het tweede nummer ‘Trick’ en al snel zijn ook pianist Eddie Green, drummer Lenny McBrowne en Ben Tucker - bassist op alle nummers met uitzondering van ‘East’- het eens over de rest van het repertoire; de standard ‘Close Your Eyes’, de fraaie ballad ‘Park Avenue Petite’ en John Coltrane’s ‘Lazy Bird’.

Het resultaat heeft het enthousiaste karakter van een studiojam en in de opname komen de prachtige techniek en de vloeiende romige toon van Pat mooi tot uitdrukking.

De door MFSL opnieuw gemasterde opname laat op deze stereo hybride sacd veel detail en helderheid horen. Hoewel de gitaar en de drums uit het rechterkanaal, en de piano en de bas uit het linkerkanaal klinken, is er geen sprake van extreem links/rechts stereo. Echt holografisch is het beeld echter evenmin.
Dat dit niet al te zeer opvalt komt op het conto van de muziek die van het begin tot het eind boeit.

EDITORS' CHOICE