REVIEWTransrotor

Transrotor Super Seven

Het is niet de eerste keer dat een Transrotor platenspeler mijn huis siert, het is wel de eerste keer dat ik mij met dit merk in high end prijzen begeef. Bovendien is het de eerste keer dat ik een platenspeler samen met de importeur ophaal bij de fabrikant in Duitsland. Een leuke en leerzame trip die inzicht heeft gegeven in hoe Transrotor werkt en wie verantwoordelijk is voor welk resultaat. Met als heerlijke uitloper het ter beschikking hebben van een speler die op hoog niveau fluisterstil presteert en menig bezoeker de mond doet openzakken vanwege het opvallende uiterlijk. Een sculptuur voor muziekweergave.

Transrotor is een kleine, gespecialiseerde onderneming waar onder de bezielende leiding van Jochen Räke een tiental personen platenspelers en bijbehorende elektronica bouwt. Al meer dan 30 jaar ontwerpt Räke platenspelers en verkoopt ze. Van relatief eenvoudig voorzien van een gemodificeerde Rega arm tot referentiemodellen die meer dan 100.000 euro kosten waarop diverse armen te monteren zijn.

Naast de eigen Transrotor’s is het bedrijf voor Duitsland importeur van Goldring elementen en SME armen. Hetgeen de aantrekkelijke aanbiedingen verklaart die Transrotor heeft bij afname van een compleet systeem. Binnen het bedrijf heerst een aanstekelijke mate van bedrijvigheid. Tijdverspillen is niet aan de orde sinds het model ZET 1 een absoluut succes is. Transrotor kan niet alles zelf fabriceren en maakt gebruik van trouwe toeleveranciers die precies doen wat Jochen Räke heeft bedacht. Aan de hand van zijn tekeningen worden aluminium en acryl onderdelen gemaakt die samen de basis voor de spelers vormen. Netjes afgewerkt, deels nog ongepolijst liggen de verschillende delen in stellingen te wachten op toepassing.

Voordat ze in een speler gebruikt worden polijst Transrotor elk onderdeel tot het zacht glanst en haast zijdeachtig aanvoelt. Met handschoenen aan assemberen medewerkers de onderdelen tot complete spelers. Het op voorraad houden van gerede spelers kent men bij Transrotor niet. De productie heeft het zo druk dat elke speler op bestelling wordt gemaakt en direct verstuurd. Levertijden van twee maanden zijn door de continue vraag geen uitzondering voor de normale modellen, ik vrees dat de uitzonderlijk dure high end spelers nog langer op zich laten wachten.




Glanzende Super Seven


Het voor de recensie gekozen model is al een tijdje op de markt. Langzaam maar zeker geevolueerd tot het huidige model. Ik mocht zelf mijn wensen kenbaar maken en kreeg een Super Seven zoals ik die bedacht. Dat kan met Transrotor spelers omdat de bouwstenen vaak uitwisselbaar zijn. De basis van de speler vormt een transparantie acryl plaat van 4 cm dik. Daarin zijn uitsparingen gemaakt voor de aluminium onderdelen waarmee de Super Seven is getooid. De plaat rust op drie grote poten waaraan verstelbare spikes zitten. Door aan de poten te draaien komt de speler waterpas te staan. Onder de spikes liggen onderzetters waar de spikes invallen. Op de acrylplaat staat een ronde bus geschikt voor montage van een SME 5009 arm. In de acrylplaat is aan de andere kant een ronde uitsparing voor de motor gemaakt. Die staat daarmee volkomen los van het chassis in doodse stilte zijn rondjes te draaien.

Het lager waarop het plateau rust is de laatste ontwikkeling op dat gebied van Jochen Räke en draagt de naam: Transrotor Magnet Drive of TMD. Het TMD lager bestaat uit twee onafhankelijk van elkaar beweegbare delen, die gekoppeld zijn via elkaar aantrekkende magneten. Het onderste deel van het lager wordt rondgedraaid door een snaar die over de motorpulley loopt. Het bovenste deel, met het geinverteerde lager waarop het plateau rust, wordt via de magneetkoppeling “meegenomen” tijdens het draaien. Het is dus niet zo dat het plateau op een magnetisch veld rust zoals bij sommige andere merken, deze magneten dienen uitsluitend voor het laten draaien van het plateau. De werking van dit lager, dat voor meetbaar lagere wow & flutter zorgt, is eenvoudig te verklaren. Minieme schommelingen in de rondgaande beweging van motor en snaar als gevolg van onoverkomelijke toleranties worden opgevangen door de bewegingsvrijheid tussen het aangedreven en het niet aangedreven deel van het lager via de magneetkoppeling. Het plateau draait op deze manier alsof er geen snaaraandrijving bestaat. Van belang voor de goede werking is een hoge massatraagheid van het plateau, vandaar dat Transrotor het TMD lager alleen kan aanbieden bij plateaus van 60 mm dik of meer. De Super Seven is leverbaar in acryl met vier verschillende plateaus: 60 en 80 mm melkachtig acryl en 60 of 80 mm aluminium. Kort gezegd speelt een acryl plateau wat opener, aluminium is strakker in het laag en meer precies. Op het aluminium plateau ligt altijd een mat van 6 mm carbon/acryl/vinyl composiet. Een puck van 450 gram drukt de plaat tegen de mat. Het uiterlijk van een Transrotor is wellicht niet ieders smaak. De speler oogt massief en de vele zachtglanzende onderdelen maken hem opvallend. Hij oogt Duits, vooral in degelijkheid. Ik zag bij Transrotor diverse spelers afgewerkt in goud en dat is pas echt “bling-bling”.

Transrotor Super Seven 40/60/TMD SME 5009

De arm is een SME 5009 type dat alleen bij Transrotor verkrijgbaar is. SME maakt de arm uit onderdelen van de 309 arm en van de Serie V arm voor hun Duitse importeur. Gecombineerd is bijvoorbeeld de verwisselbare Shell van de 309 met het betere lager uit de Serie V. De kabel is een Van den Hul MC D-501 Silver Hybrid. Het instellen van de arm is gelijk aan het instellen van de 309. Wie dat een keer heeft gedaan heeft verbaasd gestaan over het gemak en de soepelheid van het afregelen. Enig puntje van kritiek is de hoogte verstelling die alleen gedaan kan worden door de arm omhoog of omlaag te duwen. De arm heeft een eigen massa van 9 gram en is daarmee geschikt voor het gros van MC elementen en de meeste MM elementen mits die een niet al te hoge compliance hebben. Transrotor monteert de arm voor u op de speler en levert netjes alle onderdelen en gereedschapjes mee. Een accessoire dat niet aan de orde komt is een elektronische motorregeling met de naam Konstant M1 die een meerprijs heeft van 600 euro. Een stofkap die over de gehele speler valt kost 330 euro. Omdat de Super Seven in zoveel opties leverbaar is beperk ik mij tot de prijs van de Super Seven 40/60/TMD/5009 zoals die voor mij staat. Resumerend: 40 mm acryl chassis, 60 mm aluminium plateau, SME 5009 arm, TMD lager. Dat levert een prijskaartje op van 5130 euro. Ik realiseer mij dat dat een forse prijs is voor een platenspeler. Bedenk echter de techniek die erin verwerkt is, de minimale wow & flutter, de doodse stilte van motor en lager, de hoeveelheid verwerkt materiaal, de afwerking die zo perfect is dat nauwelijks te zien is dat het plateau draait, het vele handwerk, de superieure arm en vooruitlopend op de luisterbeschrijving het resultaat als een plaat speelt. Tenslotte een paar details: de speler meet 46 x 40 x 20 cm (b x d x h) en weegt rond 30 kilo. Plaatsing bij voorkeur op hout, acryl of leisteen omdat de klank van een massaloopwerk mede wordt bepaald door de ondergrond. Glas of een harde steensoort is minder (eigenlijk niet) geschikt.


EDITORS' CHOICE