REVIEWKenwood

Kenwood K-Esule

Patrick Hendriks | 12 juli 2007 | Kenwood

Kenwood bestond in 2006 precies 60 jaar, reden voor een feestje. Veel audio-fabrikanten brengen op dit soort momenten speciale componenten op de markt. Zo ook Kenwood.

Kenwood is van huis uit een fabrikant van stereo-apparatuur, en dat was reden voor het ontwikkelen van een stereoset voor muziekliefhebbers, die kwaliteit weten te waarderen Ă©n die houden van bescheiden afmetingen. Dat laatste is tegenwoordig erg belangrijk, nu blijkt dat de echtgenotes een stevige vinger in de pap hebben bij het aanschaffen van audio-apparatuur. En tja, de meeste vrouwen houden bij hifi van compact. Mannen ook wel, mits het maar goed klinkt. Zou Kenwood beide eigenschappen hebben kunnen combineren?


Cd- receiver

Kenwood ontwikkelde voor hun jubileum de Esule, een compacte cd-receiver die wordt geleverd met een paar fraai afgewerkte monitorluidsprekers. Compact is de receiver zeker, want met een breedte van 28 cm en een hoogte van 15 cm heb je alles in huis om te kunnen genieten van cd`s en radio. In de behuizing zijn in feite 4 componenten ondergebracht; een cd-speler, een tuner, een voor- en een eindversterker.

Met nog net geen 10 kilo is het, gezien de afmetingen, een behoorlijk zwaar apparaat. Gewicht van audio-apparatuur wordt vooral bepaald door zwaar uitgevoerde behuizingen en flinke trafo`s, die nodig zijn om veel stroom te kunnen leveren tijdens pieken in de geluidsdruk. Het frontpaneel is van fraai uitgevoerd aluminium en heeft een dikte van maar liefst 11 mm. Dat legt, naast drie afzonderlijke transformatoren, een behoorlijk gewicht in de schaal. Drie transformatoren in Ă©Ă©n apparaat, dat komt niet zo vaak voor in een receiver. Het geeft aan dat Kenwood serieus bezig geweest is om een hoogwaardig apparaat te ontwikkelen. EĂ©n ringkerntransformator is er voor het analoge gedeelte en de twee resterende transformatoren zijn er voor het cd-mechanisme, het digitale gedeelte en het besturingssysteem. De drie transformatoren zorgen voor stabiliteit en een minimale onderlinge beĂŻnvloeding van de te voeden onderdelen. En dat geeft rust en kracht, twee belangrijke eigenschappen die een goede versterker kwalificeren.  Daarnaast is de versterker mooi symmetrisch opgebouwd en voorzien van een tweetal (voor links en rechts) gescheiden elektronische volumeregelaars van Wolfson (type WM8816 voor de kenners). De versterker heeft bij toepassing van luidsprekers met een impedantie van 4 ohm een vermogen van 45 W per kanaal. Dat is niet schrikbarend veel, maar cijfers zeggen niet alles in audioland...

De voorversterker is voorzien van een voor links en rechts gescheiden klankregeling, welke naar believen geheel uitgeschakeld kan worden. In de “direct” modus, welke beschikbaar is voor zowel cd als andere bronnen, wordt de weg die het signaal moet afleggen zo kort en schoon mogelijk gehouden door de klankregeling uit de signaalweg te houden. In mijn luisterruimte was het verschil goed hoorbaar, “direct” maakte het geluid inderdaad rustiger en beter gedefinieerd. Vergelijk het maar met analoge televisie, als de zender niet goed is afgestemd zie je ruisspikkels, en die verdwijnen bij het inschakelen van de “direct” modus. De achtergrond wordt zwarter, en stemmen en instrumenten worden duidelijker te onderscheiden. Ze staan losser en onafhankelijker van elkaar in de ruimte, zijn met de ogen dicht gemakkelijker aan te wijzen. Jammer dat diverse cd`s zo zijn opgenomen dat je toch de klankregeling moet gebruiken om het geluid natuurlijk te laten klinken. Gelukkig biedt de Esule de mogelijkheid om te kiezen of je de klankregeling wel of niet gebruikt.


EDITORS' CHOICE