REVIEW

Lucinda Williams – West


Jan de Jeu | 06 september 2007

Time noemde haar al enkele malen ‘America’s Best Songwriter’. Daar valt over te twisten natuurlijk, maar feit is dat de in Louisiana geboren country rock zangeres Lucinda Williams als geen ander in staat is haar meest persoonlijke gevoelens van pijn in een song te vangen.

Lucinda Williams – WestOp ‘West’, een album waarvan de titel verwijst naar een recente verhuizing van Lucinda naar Los Angeles, staat in enkele nummers - ‘Mama You Sweet’ en ‘Fancy Funeral’- de pijn centraal die zij ervoer na het overlijden van haar moeder. Verreweg de meeste van de dertien songs gaan echter over de zoveelste misgelopen relatie en het emotioneel opnieuw opkrabbelen. Gelukkig is er na alle ellende en droefheid het straaltje licht.

De meeste indruk maakt het wat ruigere ‘Come On’ waarin de woede naar haar ex doorklinkt wanneer ze hem met haar door Jack Daniels en tabak gevormde stem toebijt; “You can’t light my fire, fuck off!”

Kosten nog moeiten zijn gespaard om de opvolger van het in 2003 verschenen ‘World Without Tears’ tot een succes te maken. De schitterende foto, die op de voorkant van de lp hoes mooi tot zijn recht komt is gemaakt door topfotograaf Annie Leibovitz. De co-producent van Williams is niemand minder dan Hal Willner, de man die eerder Marianne Faithfull en Lou Reed bijstond. En bij de opsomming van medewerking verlenende artiesten stuit ik onder andere op de namen van gitarist Bill Frisell en drummer Jim Keltner.

Mogelijk dat Lucinda met dit album opnieuw naar een Grammy wil reiken, de felbegeerde award die zij eerder binnenhaalde met haar uit 1998 daterende album ‘Car Wheels On A Gravel Road’. Het niveau van dat landmark album haalt ze in mijn oren niet, maar ze komt er voor het eerst sinds jaren wel weer erg dicht bij.

EDITORS' CHOICE