REVIEW

Linda Ronstadt - Don’t Cry Now


Jan de Jeu | 13 september 2007

Dit is het vierde solo album van Ronstadt en wanneer het in 1973 verschijnt is het haar eerste country rock album. Daarmee duidelijk afwijkend van haar vloeiende country sound op ‘Silk Purse’.

Wat hier nog het sterkst verwijst naar country is de steel guitar van Sneaky Pete die in alle tien de songs te horen is. Het typische countrygeluid van Gib Guilbeau’s fiddle daarentegen is uitsluitend te horen in ‘Silver Threads And Golden Needles’. Een nummer dat hier door Linda zo fraai gezongen wordt dat het een eerdere versie van Dusty Springfield doet verbleken. Ditzelfde durf ik niet te stellen ten aanzien van het daaropvolgende ‘Desperado’ maar wat mij wel van het hart moet is dat Linda’s stem hier veel meer kracht heeft dan de gezamenlijke stembanden van de heren Eagles in staat zijn om te produceren. Andere covers zijn echter minder dan het origineel. Los van de uitzonderlijke kwaliteiten van Ronstadt’s stem die in beide songs onverminderd overeind blijven, blijkt Randy Newman’s cynisme verdwenen uit haar versie van ‘Sail Away’ en blijft ook afsluiter ‘I Believe in You’ onder het niveau dat Neil Young ooit neerzette. Maar dat zijn dan eigenlijk ook meteen de enige kritiekpunten op dit album dat opent met harmonicaklanken in het prachtige ‘I Can Almost See It’ van Souther. Een componist die ook op latere albums van Ronstadt terug zal keren en die hier tevens tekent voor twee van mijn favoriete songs op deze schijf; ‘Don’t Cry Now’ en ‘The Fast One’. Het derde hoogtepunt is voor mij ‘Love Has No Pride’. Dit betekent echter geenszins dat ik de CD stopzet na deze drie nummers. Dit is zo’n schijf die ik helemaal uit draai. Het is dan ook terecht dat Mobile Fidelity Sound Lab hem nu uitbrengt op een met 24 karaat goud bestoven CD.

Shawn R. Britton heeft met zijn mastering de ultieme ‘Don’t Cry Now’ op CD afgeleverd en ik raad iedere fan van deze zangeres aan om snel te reageren. Het gaat hier namelijk om een gelimiteerde editie.

Aanvullende informatie:
Format:  CD UDCD 768
Label:   Mobile Fidelity Sound Lab   

EDITORS' CHOICE