REVIEW

Paganini - Violin Concerto (Il Cannone)


Ferd Op de Coul | 31 oktober 2007

Ruim tien jaar geleden, september 1997, heeft Maastricht een ongebruikelijke en zwaar verzekerde “gast” voor een paar dagen mogen herbergen: “l Cannone”, lievelings-viool van de wereldvermaarde Italiaanse meesterviolist en componist Niccolo Paganini (1782-1840).

Paganini was al tijdens zijn leven een legende, vanwege zijn fabelachtig en absoluut nooit overtroffen virtuoze vioolspel, waarmee hij overal in Europa volle zalen trok en dat hem zelfs, gecombineerd met zijn lange, slanke gestalte, indringende ogen en lange haren, een soort diabolische reputatie verschafte.

Je zou kunnen zeggen dat Paganini en zijn niet minder fameuse Hongaarse “tegenspeler” op de piano, Ferenc Liszt, stormen van enthousiasme en mateloze bewondering oogstten, niet het minst bij honderden in zwijm vallende aanbidsters: taferelen die je ook zag in het recente verleden met de ”Beatles”, al zijn die muzikaal natuurlijk niet met die 18e eeuwse reuzen uit de Romantiek te vergelijken.

Paganini, trouwens ook een voortreffelijk gitarist, bespeelde op zijn viool-toernees meestal dit in 1743 door de Cremonese grootmeester Guarneri gebouwde instrument, door Paganini zelf “Il Cannone” gedoopt, vanwege de grote, včr dragende toon van deze viool. Dit vele miljoenen- waardig instrument wordt zorgvuldig bewaard in een kluis te Genua, Paganini’s geboorte-stad, maar een strijkinstrument van deze kwaliteit moet van tijd tot tijd worden bespeeld, anders is er kans op tonaal en materieel kwaliteitsverlies.

Wat nu precies de aanleiding is geweest, de viool naar Maastricht te halen en hem aldaar tijdens een historisch concert op 6 september 1997 met het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van de Roemeens-Israelische dirigent Yoel Levi te laten bespelen door top-violist Shlomo Mintz, is niet geheel duidelijk, maar het was wel een evenement van jewelste, dat door Challenge Classics in een byzonder fraaie reportage op dvd is vereeuwigd. We zien de voorbereidingen voor de reis, de samenwerking tussen de Italiaanse restaurateur en Mintz, om de toonvorming en besnaring weer op het oude peil te brengen en we zien iets van de vliegreis Genua-Rotterdam en het onder zwaar politie-escorte in een gepantserd voertuig Maastricht-waarts reizende “Kanon”.Een béé’tje overdreven misschien, maar de publiciteit moest ook wat hebben. Hoogtepunt van deze dvd is natuurlijk het optreden van Mintz met Paganini’s “eigenste” viool in uiteraard Paganini’s meest gespeelde en populaire Vioolconcert in D gr.t. opus 6 nr. 1, waarin alle virtuoze escapades van dit stuk met vuur en passie worden gespeeld door deze eigentijdse meester-violist. Mintz geeft ook de larmoyante, prachtige bel canto-achtige melodische lijnen in het stuk magnifiek gestalte en het LSO, met die niet zo interessante orkestpartij overigens, bracht e.e.a. toch meeslepend genoeg tot klinken. Beeld en geluid van deze reportage, die begint in Genua en eindigt in Maastricht, zijn prima. Voor viool-liefhebbers is dit echt een “must”…


Aanvullende informatie:
Shlomo Mintz, Limburg Symphony Orchestra Maastricht: Niccolo Paganini: Violin
Concerto op.6 nr 1,performed on “Il Cannone” .
Challenge Classics –dvd cc72197
Voice over: Nederlands, Engels,Italiaans,Frans en Duits.
PCM Stereo.
TROS, Italiaans Cultureel Instituut, Stimuleringsfonds Ned.Culturele Omroepprodukties, Gemeenten Genua en Maastricht.Challenge Classics.

EDITORS' CHOICE